Otvoren Mesec srpske kulture u Mađarskoj

Organizator desetog jubilarnog Meseca srpske kulture u Mađarskoj je Srpski kulturni i dokumentacioni centar, pod pokroviteljstvom Srpske samouprave i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i mađarske Vlade.

PROGRAM MESECA SRPSKE KULTURE PREUZMITE OVDE 

Vršilac dužnosti direktora pomenute ustanove Milan Đurić je istakao da je „Mesec srpske kulture“ postao važan deo kulturne ponude Mađarske, dodajući da su se nedeljama pre otvaranja zainteresovani raspitivali o ovogodišnjem programu, koji je i ovog puta izuzetno bogat.

U ime Vlade Republike Srbije prisutnima se obratila pomoćnica ministra kulture i informisanja zadužena za međunarodnu saradnju Asja Drača Muntean ističući da je „Mesec srpske kulture“ centralna manifestacija srpske zajednice u Mađarskoj u sferi kulture, koja promoviše ostvarenja naših umetnika na najvišem nivou. Ona je ukazala na sve uspešniju saradnju dve države u svim oblastima i istakla da i Vlade Srbije čini sve na očuvanju i negovanju kulture i tradicije vojvođanskih Mađara.

 „Deseti „Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj predstavlja centralnu manifestaciju za srpsku zajednicu u sferi kulture, ali i najdugovečniju i najposećeniju manifestaciju Srba u Mađarskoj“, rekla je pomoćnica ministra.

U organizaciji Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, ova manifestacija održava se širom Mađarske, u više gradova na različitim scenama, a čini je niz kulturnih programa iz oblasti književnosti, muzike, likovnih umetnosti, kinematografije, teatra, naučnih predavanja, programa za decu, verskih programa kao i folklora.

Da odnosi Srbije i Mađarske nikada u istoriji nisu bili bolji potvrdio je i načelnik Glavnog odelenja za nacionalne zajednice u mađarskoj vladi Rihard Tirči, koji je, prema sopstvenom kazivanju, prisustvovao na devet od deset manifestacija srpske kulture.

Ovogodišnja smotra je, za razliku od prethodnih godina, počela emitovanjem jednog filma. Reč je o dugometražnom animiranom filmu „Ruben Brant, kolekcionar“ Milorada Krstića, srpskog slikara i multimedijalnog umetnika, koji od 90-tih godina prošlog veka živi u Budimpešti.

„Kao slikar želo sam da napravim film o likovnim ostvarenjima na jedan drugačiji način. Umesto da temi priđem na klasičan, kritičan način, izabrao sam krimi priču, u kojoj serijski pljačkaš krade poznate slike iz najvećih muzeja sveta. To, međutim, ne čini da bi te basnoslovno skupe slike kasnije prodao na tržištu, već zato što ga karakteri sa tih dela proganjaju u snovima“, izjavio je Krstić za RTV.

Posetioci će na jubilarnom „Mesecu srpske kulture“ imati priliku da se sretnu sa Milanom Lanetom Gutovićem, piscima iz desetak evropskih zemalja, slikarima iz Mađarske i Srbije, srpskim kompozitorima rođenim u severnom susedstvu, a program bi 5. oktobra treba da zatvori režiser Emir Kusturica.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …