Otvoren „Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj

Izvor: Srpske nedeljne novine, Budimpešta

Tradicionalna manifestacija Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, otvorena je prošlog petka u Tekelijanumu, koncertom sa delima Petra Stojanovića, u izvođenju kvinteta „Altro senso“, dok je u auli prikazana izložba posvećena životu i stvaralaštvu ovog kompozotora, rođenog u Budimu.

Završetak leta i početak jeseni već devetu godinu za redom obeležava „Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj. Snažan umetnički pečat ovogodišnjem svečanom otvaranju, dao je poznati beogradski kvintet „Altro Senso“ pod rukovodstvom Nataše Špaček.

 

Članovi orekstra, koji čine dve violine, viola, violončelo i klavir, oživeli su sećanja na velikog, ali nažalost, gotovo zaboravljenog srpskog kompizitora rođenog u Budimu, Petra Stojanovića. Otvaranju manifestacije prisustvovali, pored ostalih, i episkop budimski Lukijan, episkop kruševački David, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, ambasador Republike Srbije u Budimpešti Rade Drobac i drugi.

Pozdravljajući domaćine, učesnike i goste svečanost, Dragana Milošević je istakla da je „Mesec srpske kulture“ veoma značajan za Srbe u Mađarskoj, jer afirmiše našu kulturu i umetnost i izrazila svoje zadovoljstvo što je reč najvećoj i najposećenijoj srpskoj manifestaciji u Mađarskoj.

„Posebno mi je drago što je otvaranje posvećeno Petru Stojanoviću, našem značajnom kompozitoru, rođenom Budimcu, koji je svoja dela najpre ostvario u Austrougarskoj, a posle Prvog svetskog rata i u kraljevini Jugoslaviji – rekla je gospođa Milošević i istakla i širi kontekst u kojem se ova manifestacija odvija, u vreme kada su odnosi dveju zemalja, Republike Srbije i Mađarske, na do sada najvišem nivou u istoriji.

„Oblast kulture najlakše prevazilazi bilo kakve granice, i upravo u ovoj oblasti su srpsko-mađarska prožimanja tradicionalno duboka i obostrano plodna. „Mesec srpske kulture“, pored ostalog, doprinosi negovanju i očuvanju srpskog jezika. Zato organizatori ove manifestacije svakako zaslužuju priznanje i punu podršku za svoje pregnuće. Sekretarijat na čijem sam čelu i Pokrajinska vlada u celini, izdvojili su, kao jedan od prioriteta, podršku očuvanju i razvoju naše kulture i informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, uključujući naravno i Mađarsku“, istakla je Dragana Milošević.

Učesnike i goste pozdravio je potom ambasador Rade Drobac, naglasivši da ima čast da već petu godinu intenzivno pomaže realizaciji ove manifestacije.

„Ova prostorija ima veliku simboliku koja nam govori o tome koliko Srbi u dijaspori i u regionu vole svoju zemlju, i koliko im matica uzvraća. Ova zadužbina i ulaganja u nju to pokazuju. Želim da pohvalim Srpski kulturni centar u Mađarskoj, koji godinama uspešno organizuje „Mesec srpske kulture“ čiji je i obim i kvalitet svake godine veći i bolji“, rekao je ambasador Drobac.

Moderator programa Dragan Jakovljević, reč je zatim predao vršiocu dužnosti direktora Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj, Milanu Đuriću, koji je rekao da je i uzbuđen i ponosan što po deveti put otvarara ovu manifestaciju.

„Možda se neki pitaju zašto ona mora da traje mesec dana? Mislim da je srpska zajednica u Mađarskoj zaslužila da se organizuje mesed dana srpske kulture. Nema nas mnogo, ali smo veoma aktivni. Našim sugrađanima, Mađarima, veoma se dopadaju naša kultura, naš folklor i gastronomija. Mi želimo da pokažemo još mnogo komponenata naše kulture, sve što je vredno i što ne može da se odvoji od kulture Mađarske. Srbi smo iz Mađarske, vezani za svoju maticu i volimo da stvaramo“, rekao je sa mnogo emocija, Milan Đurić.

U umetničkom delu programa, posetioci su upoznati sa zanimljivom biografijom Petra Stojanovića, koji je rođen u Budimu 1877. godine, gde se i školovao. Bio je violinista, kompozitor opereta, baleta i muzike za orkestar. Studije je nastavio na Bečkom konzervatorijumu. U Srbiju, u Beograd, prelazi 1925. godine, gde je takođe bio plodan stvaralac. Zaposlio se u poznatoj Muzičkoj školi „Stanković“, i bio jedan od osnivača Muzičke akademije u Beogradu. U Srbiji je ostao do kraja svoga života. Umro je 1957. godine.

Orkestar „Altro senso“ osnovan je 2014. godine i često nastupa na solističkim koncertima, kao i na multimedijalnom programima. Članovi orkestra su: Tea Petrović Balint, prva violina, Bojana Jovanović Jotić, druga violina, Jovan Stojanović, viola, Dušan Kočišević, violončelo i Nataša Špaček, klavir.

Posetioci su imali prilike da uživaju u Klavirskom kvintetu u ce-molu, opus 9, Petra Stojanovića. Završetak koncerta obeležile su dve kompozicije: „Jugoslovenska fantazija“ (transkripciju za kvintet uradile su Mirjana Živković i Nataša Špaček) i „Tamo daleko“ (transkripcija Nataše Špaček).

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …