Otvoren najveći srpski muzej van granica Srbije

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

,,Južna tačka srpskog kulturnog prostora nalazi se na Atosu, u manastiru Hilandaru, a severna upravo ovde, u slavnoj Sentandreji“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju novog Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

„Pomisao na Sentandreju izaziva u nama i osećanje ponosa i osećanje melanholije. Prvo, zbog bogatog nasleđa naših davnih sunarodnika, a drugo zbog činjenice da su protok vremena i istorijski procesi učinili da je ovde preostalo malo Srba. Muzej će biti nova, sadržajna tačka na ovom mestu bogatog pamćenja“, istakao je ministar.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije  2018. godine iznosom od pet miliona dinara sufinansiralo je uređenje muzejskog izložbenog prostora, a 2019. obezbeđena su sredstva u iznosu od 330.000 evra za završetak radova u okviru obnove i adaptacije zgrade novog Crkvenog muzeja u Sentandreji.

„Prepoznajući značaj projekta, Ministarstvo kulture i informisanja je, samo u protekle dve godine, značajno finansijski pomoglo izradu projekta i obnovu i adaptaciju zgrade Muzeja. U ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja posebno bih se zahvalio Vladi Republike Mađarske, bez čije velike pomoći i podrške bi projekat obnove bio znatno komplikovaniji i sa neizvesnim vremenskim rokom završetka“, kazao je Vukosavljević.

U decembru 2016. godine, Vlada Mađarske posebnom odlukom, preko Ministarstva za ljudske resurse, obezbedila je sredstva za prioritetne projekte Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj, dotaciju u iznosu od 1,6 milijardi forinti (više od pet miliona evra). Od tog iznosa, 750 miliona forinti (oko 2,5 miliona evra) bilo je namenjeno obnovi kompleksa Preparandije (nekadašnje učiteljske škole) u koji je po završetku radova smešten Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske.

Srpska komponenta ovdašnje bogate kulturne istorije biće ovom muzejskom postavkom obuhvatnije predstavljena, a u samom je gradu očigledna u liku sedam prelepih crkava koje su Srbi gradili, od epohe Velike seobe pod Patrijarhom Čarnojevićem. Sentandreja pokazuje da je srpski narod svoj životni opstanak izjednačavao sa potrebom održanja svoje kulture, duhovne i materijalne. Gde god je dospeo, odmah je uz domove gradio svoje hramove, svoja stecišta i sabirališta, svoje duhovne i kulturne orijentire“, istakao je Vukosavljević.

Ministar je podsetio da pored dominantnih procesa globalizacije, svaki narod mora da se trudi da sačuva svoje osobenosti i da je multikulturalnost veliko bogatstvo.

„Uvereni smo da će i ovim kulturnim toposom biti osnažene veze između dve države, Mađarske i Srbije, i da će ova postavka učiniti da se naši mađarski prijatelji bolje upoznaju sa kulturom susednog srpskog naroda. Mađarsku i Srbiju vezuje mnogo toga. Između ostalog, ponosni smo na to što veliki broj pripadnika mađarskog naroda živi u Srbiji, kao i na to što su oni punopravni građani Srbije, koju s pravom smatraju za svoju domovinu. Isto tako, cenimo i poštujemo to što Srbi u Mađarskoj uživaju sva prava zagarantovana svetskim standardima u oblasti zaštite nacionalnih manjina“, poručio je ministar.

Otvaranju najvećeg srpskog muzeja izvan granica Srbije, institucije koja svedoči o prisustvu srpske kulture na prostoru Eparhije budimske pre i nakon Velike seobe Srba 1690, prisustvovali su i patrijarh Irinej, državni sekretar za veze sa crkvama i manjinskim zajednicama u Vladi Mađarske Šoltes Mikloš, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i druge visoke zvanice.

Nova stalna izložbena postavka od preko 450 eksponata sadrži vredna umetnička dela na čijem prikupljanju su posvećeno radile Galerija i Biblioteka Matice srpske, a vizuelni identitet celokupnog izložbenog prostora, kao i  osmišljavanje koncepcije stalne izložbene postavke, realizuje se u saradnji sa Galerijom Matice Srpske iz Novog Sada.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …