Otvoren Srpski kulturni centar u Mađarskoj

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

,,Uvek kada se otvori kulturni centar, u galaksiji kulture pojavi se jedna nova zvezda“, kazao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na otvaranju Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj, izgrađenog u okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Ministar je ukazao na to da su odnosi između Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou i da se iz dana u dan poboljšavaju. On je podsetio da je planiran na bazi iste prekogranične saradnje i mađarski kulturni centar na Paliću.

„Kada se narodi čuju i razumeju kroz kulturu, to znači da povećavaju poverenje. Tako povećavaju i bliskost, a to je put do trajnog i čvrstog prijateljstva“, naglasio je Vukosavljević.

Ministar je naveo da samo kulturna strujanja koja grade zajednički mozaik, uz čuvanje nacionalnih obeležja i tradicije svakog pojedinačnog naroda, čine da evropska kultura zablista.

„Ako se susedi koji su vekovima živeli zajedno spajaju, prožimaju i pružaju ruke jedni drugima u oblasti kulture, kroz duboko razumevanje temeljnih kulturnih obrazaca i uvažavanje onoga što su generacije uspele da iznedre iz sebe kao najbolje, tada će narodi jedni prema drugima gajiti veliko prijateljstvo“, istakao je Vukosavljević.

Uz uverenje da je pred Srbijom i Mađarskom izuzetno bogata budućnost na planu kako kulturnom, tako političkom i ekonomskom, ministar Vukosavljević je zaključio da je obaveza ove generacije da ideju saradnje pretače u stvarnost.

„Mađarska i Srbija se razumeju i mogu ruku pod ruku da hodaju kao prijatelji i saradnici, i kao narodi koji se međusobno poštuju. Očekujem da će kultura kao snažni amalgam zajednički istorijski hod Srbije i Mađarske podržati i osnažiti“, rekao je ministar.

Otvaranju „Kola“ prisustvovali su generalni sekretar i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Goran Knežević, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič, potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi i ostali visoki zvaničnici Republike Mađarske i Pokrajinske Vlade Vojvodine.

Presecanjem vrpce, ovaj kulturni centar zvanično je otvoren. Na svečanosti je nastupio ansambl „Kolo“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …