Otvoren srpski kulturni centar u Puli

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović otvorio je svečano u Puli Srpski kulturni centar i tom prilikom istakao da Hrvatska želi da bude zemlja u kojoj če svako biti u prilici da afirmiše svoju kulturu i tradiciju, ali i da je istovremena spremna da pruži ruku svim ljudima dobre volje, pa tako i prijateljima iz Republike Srbije.

srpski-kulturni-centar-pula

Hrvatski predsednik je rekao da se radi o značajnom prostoru za sve predstavnike srpske nacionalne manjine u Puli i Istri, koji govori o Istri kao multikulturnoj sredini a o Hrvatskoj kao domovini koja želi „da svi gradjani, nezavisno od vere i nacije, uživaju prava i slobode. Srpski kulturni centar, smešten je u zgradi u centru grada, a u neposrednoj je blizini Veća srpske nacionalne manjine.
„Kulturni centar je sam po sebi mesto gde se razmenjuju ideje i kreativnost, dobre poruke i dobre vibracije. Stoga sam siguran da će i Srpski kulturni centar u Puli biti mesto gde će dobre vibracije i prijateljstva, zajednički život mir i saradnja naći svoje mesto“, zaključio je Ivo Josipović.

Izaslanica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić je rekla da ovaj centar mora postati otvoreno mesto za okupljanje svih građana Istarske županije, kao i za turiste.
„Sve se može zatvoriti i otvoriti, ali putevi kulture nikada ne mogu biti zatvoreni, tu nema rampi ni prepreka, tu nema carine, već putujemo svi zajedno“, rekla je Mitrović Marić dodajući da upravo u tom razumevanju i kulturnom suživotu vidi ideju ovog kulturnog centra „gde su svi dobrodošli“.

U okviru delegacije Republike Srbije, događaju je prisustvovao pomoćnik za kulturno, prosvetnu i naučnu saradnju Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Rastko Janković.

Brojnim gostima i zvanicima obratili su se i istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su istakli da su „različitosti najveća vrednost ovoga kraja“. U sklopu svečanosti otvaranja Srpskog kulturnog centra u Puli otvorena je izložba slika autorke Liljane Lazičič Putnik iz Pule, Ljiljane Simić iz Rovinja, Elide Stanojević iz Lebana, Višnje Prole iz Beograda. U prigodnom programu, u čast velikom srpskom književniku Milošu Crnjanskom, kojem je posvećen ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri, izveden je odlomak iz monodrame „Miloš Crnjanski u Temišvaru“.

Otvaranjem Srpskog kulturnog centra u Puli počeo je ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri koji organiziraju Koordinacija Srba u Istri, Klub Srba Istarske županije i županijsko Veče srpske nacionalne manjine. Kao i svake godine dosad, brojni kulturni programi obeležiče ovogodišnji festival u Puli, Rovinju, Fažani i Peroju.

Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu je na Konkursu za sufinansiranje projekata podržala održavanje manifestacije „Dani srpske kulture u Istri „ koji se ove godine održavaju šesti put.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …