Otvorena izložba „Moje Jadovno“ u Londonu

Povodom međunarodnog Dana sećanja na Holokaust, 27. januara 2014. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Londonu, otvorena je izložbena postavka „Moje Jadovno“.

jadovno

Udruženje građana „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i Ambasada Srbije u Londonu, organizacijom ovog događaja potrudili su se da predstavnicima diplomatskog kora, srpskoj dijaspori ali i stručnoj javnosti Velike Britanije, predstave stradanje u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, kao i kontekst Holokausta i Genocida počinjenog u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Otvorajući izložbu, ambasador Srbije u Londonu Ognjen Pribićević, naglasio je niz istorijskih činjenica o globalnom fenomenu Holokausta i ukazao na važnost obeleežavanja datuma kao što je 27. januar. On je podsetio na važnost suočavanja sa prošlošću kao osnove za saradnju kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou i na značaj širenja istine o strašnim zločinima kao što je onaj koji se dogodio u gospićkoj grupi logora.

Dušan Bastašić, predsednik udruženja građana Jadovno 1941. iz Banja Luke, navodeći osnovnu faktografiju o kopmleksu logora kao i istorijski kontekst razvoja događaja i počinjenih zločina genocida na našim prostorima u 1941. godini, ukazao je na obavezu društva u celini prema čuvanju uspomene na žrtvu naših predaka.

jadovno1

„Izložbena postavka „Moje Jadovno“ samo je jedan od projekata koje udruženje realizuje u svojoj jadovničkoj misiji. Konstantan, adekvatan i odgovoran rad UG Jadovno 1941, izraz je nastojanja da se obelodane strašni detalji zločina koji ne smemo zaboraviti“ rekao je Bastašić.

On se posebno zahvalio jadovničkim dobrotvorima u Londonu, Aleksandru Simiću i njegovoj porodici, na njihovoj presudnoj pomoći u organizovanju izložbe u Londonu i Lesteru.

„Međunarodni značaj kompleksa logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, kontekst izučavanja Holokausta i genocida počinjenog nad Srbima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, sa svojim specifičnostima i karakteristikama, i faktografija koju možemo da vidimo na izložbi, obavezuje nas da upravo na dane kao što je ovaj danas, posvetimo istini“, rekao je na otvaranju izložbe Predrag Lozo, sekretar udruženja Jadovno 1941.

jadovno2

On je naglasio, da se istina, nažalost, ne probija uvek lako na svetlost dana, te da bolne slike ove istine pokazuju da ideološki kontekst genocida prouzrokuje niz drugih istorijskih procesa sa kojima se susrećemo i danas.

„Srpski narod, pogotovo onaj njegov deo sa područja Hrvatske, najbolje je to osetio na svojoj koži tokom surovih ratova devedesetih, kada je pored nacionalne i verske pripadnosti, i uspomena na žrtvu predstavljala opasnost po život pojedinca.

Poseban značaj otvaranju izložbe „Moje Jadovno“, dao je svojim prisustvom i obraćanjem uvaženi engleski istraživač i istoričar Rori Jeomans, koji se niz godina bavi izučavanjem genocidne prošlosti NDH, posebno njenom kulturološko-ideološkom osnovom. Jeomans je naglasio važnost angažmana potomaka žrtava na očuvanju sećanja na stradanje njihovih predaka.

jadovno3

Izložba „Moje Jadovno“ izazvala je interesovanje predstavnika niza diplomatskih predstavništava u Londonu, jevrejskih organizacija u Velikoj Britaniji kao i ljudi koji se na različite načine bave temom Holokausta i genocida. Izložbi su prisustvovali i predstavnici Srspke pravoslavne crkve kao i jevrejski Rabin u Londonu.

Jadovničkoj večeri u Londonu, prisustvovao je i Risto Kovačević, Srbin poreklom iz Mostara koji već više od dvadeset godina živi i radi u Londonu. Kovačević nosi ime i prezime svog dede, jadovničke žrtve poreklom iz Mostara, čija se fotografija nalazi na jednom od izložbenih panoa.

Izložba „Moje Jadovno“ biće otvorena do 5. februara.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …