Otvorena Srpska kuća u Podgorici

Izvor: RTS

Na državni praznik zemlje matice u Podgorici je svečano otvoren Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava“ u okviru Srpske kuće, poklona Republike Srbije srpskom narodu u Crnoj Gori.

Otvaranju je prisustvovao i specijalni izaslanik predsednika Srbije, Nikola Selaković.

„Neka ovo bude mesto vašeg i našeg sabiranja i okupljanja. Uslovi za rad radija i televizije su takvi da bi vam 90 odsto medija u Srbiji na tome pozavidelo. Srbija garantuje prava svim nacionalnim zajednicama i ništa manje ne traži za naš narod ma gde on živeo“, istakao je Selaković.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović rekao je na svečanosti da je Republika Srbija učinila da se Srpski informativno-kulturni centar „Sveti Sava “ useli u taj prostor.

„Nemanjići su se ponovo vratili na obalu Morače. Očekujem podršku, verbalnu i svaku drugu od matične države“, istakao je Vukasanović.

U okviru Srpske kuće, odnosno, Srpskog informativno-kulturnog centra „Sveti Sava “ radiće: Srpska televizijaSrpski radio, časopis Srpske novineSrpske elektronske novine i Srpska književna zadruga iz Crne Gore.

Osnivanje Srpske kuće dogovoreno je pre dve godine u Beogradu na sasatanku tadašnjeg premijera Srbije, Aleksandra Vučića i Andrije Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta.

„Ovakav potez Srbije je za mene, ali i za ceo srpski narod u Crnoj Gori, znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama“, rekao je tada Mandić.

Svečanost obeležavanja Sretenja u Podgorici završava se večeras prijemom u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.

Check Also

Srbi u regionu i dijaspori i ove godine podržani od matice

U subotu, 20.11.2021. godine, u Pres centru Udruženja novinara Srbije održana je konferencija o značaju …