Otvoreni 5. dani srpske kulture u Istri

Peti Dani srpske kulture u Istri otvoreni u 18.4.2013. su u Galeriji Vincent od Kastva u Istarskom narodnom kazalištu. Uz otvaranje izložbe slika grupe autora održano je i podsećanje na najveću srpsku pesnikinju Desanku Maksimović kojoj je posvećena i ovogodišnja manifestacija.

Rastko Janković sa Srbima iz Istre

U okviru svoje posete Istri Rastko Janković se sastao sa gradonačelnikom Pule, Borisom Miletićem. Razgovarali su o bratimljenju opština, unapređenju prosvetne i kulturne saradnje, razmeni đaka, organizovanju letnjih kampova za decu i omladinu. U Parohijskom domu u Peroju Jankvoić se sastao i sa predstavnicima Srpske Pravoslavne crkve i Jerejom Goranom Petkovićem.

Rastko Janković je sa predsedncima vodećih srpskih udruženja u Istri vodio konstruktivan razgovor o međusobnim odnosima koji je doprineo jačanju jedinstva ovih organizacija.

„Posle tri tri godine rešene sve nesuglasice, što je dovelo do bolje organizacije Dana srpske kulture u Istri“, istakao je ovim povodom Janković.

Ono što menja granice koje politika uspostavlja radi svojih interesa je sasvim sigurno kultura. Ona prelazi granice. Vi ste obilato prešli granice radeći ovaj posao i organizujući Dane srpske kulture, poručio je organizatorima i svim prisutnima Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća. Uz to se i našalio rekavši: „Sreća vaša da ne morate uvoditi ćirilicu…“, da bi nakon kratke pauze, verovatno podstaknut komentarom iz publike, nastavio „ali vjerujem da u Istri to ne bi bio problem“.

Na izložbi slika, svoje radove izložile su Slavica Erdeljanović-Curk, Tatjana Nikolajević-Veselinov, Jasna Višnjić, Bobana Stošić i Jasmina Cerović. Književni program „Desanki u čast“ vodili su književnik Vladimir Blagojević i glumica Milena Mirković koja je govorila stihove Desanke Maksimović.

Rastko Janković, pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbe u regionu i predstavnik Vlade Republike Srbije, istakao je značaj ovog i sličnih događaja rekavši da je „ulaganje u kulturu ulaganje u identitet i ovakvi događaju predstavljaju održavanje samog identiteta“ naroda koji tu živi.

„Ova manifestacija, sa svojim renomiranim sadržajima i bogatim programom, postala je značajan događaj u kulturnom i društvenom životu multietničke i multikulturne Istre. Veoma je značajno da naši prijatelji drugih nacija, na ovaj način mogu da upoznaju srpsku kulturu i tradiciju, i umetnike koji dolaze iz Srbije i regiona“, rekao je Janković otvarajući Dane srpske kulture u Istri.

Miodrag Rašula, predsednik zajednice Srba Istre, naglasio je da se kroz ove programske sadržaje nastoji da se srpska kultura, tradicija, jezik i običaji približe svim ljudima koji žive na ovim prostorima, i kroz ovo druženje uspostave nove prijateljstva i konktakti.

Svečanom otvaranju prisustvovali su generalni konzul RS u Rijeci Zoran Popović, gradonačelnik Stare Pazove Đorđe Radinović, gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji je kazao da su Pula i Istra jedni od simbola tolerancije zato jer „mi naprosto tako živimo“. U ime organizatora prisutne je pozdravio i Miomir Jeremić.

Dane srpske kulture u Istri traju četiri dana i organizuje ih Koordinacija Srba u Istri, Zajednica Srba Istra iz Pule i Srpsko narodno vijeće.

Check Also

Aplikacija „Kviz znanja iz srpske kulture“

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije predstavilo je aplikaciju za mobilne telefone: „Kviz znanja iz …