Otvoreni ,,Dani srpske kulture u Temišvaru“

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

„U danima posvećenim srpskoj kulturi u Rumuniji, iznova postajemo svesni koliko blaga ima u našem narodu i koliko je autentična srpska kultura“, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljevića na otvaranju „Dana srpske kulture u Temišvaru“, manifestacije koja će u narednih mesec dana predstaviti srpsku kulturu stanovnicima Temišvara i okoline.

„Publika će, kroz bogat književni, likovni, pozorišni i filmski program, moći bliže da upozna jedinstvene kulturne vrednosti Srbije. Pred nama su dani koji će predstaviti srpsku kulturu u punom sjaju, i koji će doprineti tome da veze među našim narodima ojačaju, ali i da Srbima koji žive u Rumuniji osnaže osećanje ponosa na kulturno blago matice“, najavio je Vukosavljević. On je skrenuo pažnju na diplomatske odnose koje Srbija i Rumunija neguju od 1841. godine.

„Uprkos brojnim, neretko složenim i uzburkanim istorijskim i društveno-političkim okolnostima na području Balkana i čitave Evrope, most prijateljstva se među našim narodima, protokom vremena, učvršćivao. Zato i ne čudi podatak da su mnogi Srbi, gonjeni vihorima ratnih potresa, upravo u Rumuniji nalazili svoj dom i utočište“, kazao je on.

Prema ministrovim rečima, srpski i rumunski narod živeli su zajedno i formirali se jedan pored drugog i jedan sa drugim, pritom zadržavajući svoje osobenosti i autentičnost svojih kultura. Kulturno jezgro svakog naroda, naveo je Vukosavljević, mora biti očuvano na svakom delu prostora na kom taj narod obitava jer se samo tako čuva njegov identitet. Veze sa maticom od velikog su značaja za održavanje vitalnosti jednog naroda i njegove kulture, istakao je on.

„Gde god da odemo, u kojoj god kulturi da razvijemo šatore i sagradimo domove, mi ostajemo svojim korenima vezani za zemlju porekla, za svoj jezik, svoju veru i svoje običaje. Veze sa maticom su dragocene i od suštinske važnosti kad je reč o očuvanju kulturnog nasleđa i identiteta srpskog naroda, a manifestacije, poput ove danas, od nemerljivog su značaja za opstanak jednog naroda i njegovog stvaralaštva na istorijskoj pozornici“, rekao je ministar i dodao: „Tokom narednih mesec dana, građani Temišvara, Arada i mnogih drugih mesta, Srbi koji ovde žive i naši prijatelji Rumuni, moći će da se druže sa izvođačima iz Rumunije i Srbije, da uživaju, poneki da se podsete, a neki i da otkriju čari izvorne umetnosti i savremene srpske kulture.“

Vukosavljević je podsetio prisutne na velikane srpske kulture koji su deo života proveli u Rumuniji. „Veliki srpski prosvetitelj, Dositej Obradović, iz obližnjeg Čakova, krenuo je u svet da sakupi znanja i svom narodu donese sveže evropske ideje. Hodamo danas temišvarskim bulevarima koje je znameniti srpski pisac Miloš Crnjanski opisao u svojim sećanjima. U Rumuniji su rođeni ili su u njoj živeli i prvi Srbin doktor prava i veliki filantrop Sava Tekelija, arhitekta Milan Tabaković, slikar Stevan Aleksić, prva moderna srpska pesnikinja Eustahija Arsić, slikar, ikonograf i portretista Konstantin Danil… da pomenem samo one najčuvenije. Pesnik romantizma Branko Radičević pohađao je gimnaziju u Temišvaru, a u ovom gradu gimnaziju je učio i srpski književnik Jovan Sterija Popović“, rekao je ministar.

Ministar se zahvalio organizatorima „Dana srpske kulture u Temišvaru“, kao i prijateljskoj Rumuniji što daje podršku održavanju ovako važne manifestacije za očuvanje srpske kulture.

„Nadam se da će se tradicija održavanja „Dana srpske kulture u Temišvaru“ nastaviti daleko u budućnost, i da će se, putem ovih novembarskih susreta, naši narodi još dugo upoznavati, zbližavati i jačati prijateljstvo“, zaključio je ministar.

Otvaranju „Dana srpske kulture u Temišvaru“ prisustvovali su ambasador Srbije u Rumuniji Branko Branković, predstavnici Timiške županije, gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu, generalni konzul Srbije Vladan Tadić, srpski poslanik u rumunskom parlamentu Slavoljub Adnađ, predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi.

Nakon svečanog otvaranja, prisutni su imali priliku da pogledaju film „Kralj Petar I“ reditelja Petra Ristovskog.

Organizator „Dana srpske kulture u Temišvaru“ je Savez Srba u Rumuniji, a ovu manifestaciju finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije“.

Check Also

Arno Gujon sa Srbima iz Hrvatske za Badnji dan i Božić

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i narodni …