Parastos žrtvama NATO agresije

U jedinoj srpskoj pravoslavnoj svetinji na afričkom kontinentu, hramu svetog apostola Tome u Johanesburgu, svečano je proslavljena prva nedelja velikog vaskrsnjeg posta – Nedelja Pravoslavlja.

Svetu liturgiju je služio starešina hrama arhimandrit Pantelejmon koji je besedio o pravoslavnoj veri i važnosti i značaju posta i molitve, a vernici koji su se prethodnih dana pripremali postom, molitvom i ispovešću – primili su sveto pričešće zajedno sa većim brojem dečice.

Pošto se ove godine prva nedelja Vaskršnjeg posta poklopila sa godišnjicom zločinačkog NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore, posle svete liturgije, arhimandrit Pantelejmon je služio parastos za sve nevino postradale žrtve martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Posle odsluženog parastosa i žajedničke molitve, otac Pantelejmon je podelio svim prisutnim parohijanima i gostima filmove i brošure na engleskom jeziku o martovskom pogromu i stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koje je kao delegat za Afriku u Skupštini dijaspore, dobio iz Kancelarije za dijasporu Vlade Republike Srbije.

Otac Pantelejmon je naglasio parohijanima da je važno da materijal proslede dalje svojim prijateljima Južnoafrikancima, kako bi se istina o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji proširila.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …