Patrijarh osveštao hram u Bocvani: Hram vere naše

Izvor: RTS

U Gaboroneu, glavnom gradu Bocvane, patrijarh srpski Irinej osveštao je novi hram Srpske pravoslavne crkve, na kom su bile ispisane reči „Kosovo je srce Srbije“, rekavši da je ta država prijatelj srpskog naroda.

Patrijarh srpski Irinej, koji je, u subotu, u Gaboroneu, glavnom gradu Bocvane, osveštao novi hram Srpske pravoslavne crkve, na kom su bile ispisane reči „Kosovo je srce Srbije“, rekao je da ta država naš prijatelj i prijatelj srpskog naroda, koja ima valjan stav prema najvećem problemu koje ima Srbija, a tiče se Kosova i Metohije, što je za nas jako važno.

Poglavar SPC rekao je u Gaboroneu, među mnoštvom ljudi, da je, lično upoznao tu „divnu zemlju, sa divnim ljudima“.

„Uverio sam se u divne međuljudske odnose, kako među narodima, tako i među religijama“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozdravio ktitora hrama i sve druge koji su pomogli njegovu izgradnju u delu svetu gde žive i rade mnogi Srbiji, koji su ostali verni i odani i svom rodu, i svojoj veri, i otadzbini, i grade dobre odnos sa svim dobrim ljudima na planeti.

Prvojerej SPC podsetio je koliko je važna uloga ktitorstva u našoj i istoriji i kulturi.

Želim i ovde i u Johanesburgu da čujem lepi vesti da su Srbi jedinstveni, da posećuju crkvu, da poštuju svoju veru, jer je to što od nas Gospod želi i Sveti Sava kom je ova crkva posvećena, a to treba da bude priroda našeg hrišćanskog života.

Mi smo mali narod i ako budemo podeljeni i posvađani od nas neće ništa biti. Crkva nas poziva da se zbližimo jedni drugima, ne samo među sobom već i sa drugima narodima sa kojima delimo ovu lepotu i dobrotu u svetu„.

Od dolaska u Bocvanu, prilikom susreta sa zvaničnicima i vernicima, srpski patrijarh je naišao na sjajan prijem, što ga je učinilo jako raspoleženim i srećnim, što nije ni skrivao.

Ktitor hrama u Gaboroneu je Milivoje Nikolić. Među zvaničnica koji su dočekali i bili u društvu poglavara SPC u toj dalekoj, ali prijateljskoj zemlji, ključnu ulogu imao je naš ambasador Božin Nikolić, sa svojim saradnicima.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …