Peti Srpski sabor

Srpsko društvo Zadužbina je u nedelju, 1. juna 2014. u Ljubljani, po peti put organizovalo Srpski sabor i humanitarni turnir u malom fudbalu. Sav prihod ostvaren na Saboru je namenjen za pomoć ugroženom narodu u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i našem ugroženom narodu na Kosovu i Metohiji.

srpski sabor 2014

Otac Peran Bošković osveštao je i blagoslovio skup, i na taj način smo saborno uz molitvu i zvanično otvorili događaj.

U okviru sabora, tradicionalno je održan humanitarni fudbalski turnir, na kojem je učestovovalo 11 ekipa.
Sadržaj sabora su dodatno obogatili članovi klubova Realni aikido Ljubljana i Realni aikido Maribor, predstavljajući nam Realni aikido, prvu i jedinu međunarodno priznatu srpsku borilačku veštinu.

Mislili smo i na najmlađe, pa su uz raznorazne animacije i najmlađi mogli da uživaju.

peti srpski sabor

Zahvaljujemo se svoj braći i sestrama, priložnicima i prijateljima na njihovom učešću i doprinosu i svima ostalima koji su svojim prisustvom još dodatno uveličali ovaj skup. Broj od preko 500 posetioca učinio nam je izuzetnu radost, ali i napomenu da uvek možemo više i bolje.

Uz druženje i igru, kao i prikupljanjem dobrotvornih priloga i prodajom majica iz kolekcije Srpskog društva Zadužbina, sakupili smo 5174 evra, koji će biti isporučeni u našoj narednoj humanitarnoj akciji. Srpsko rasejanje ponovo je jasno pokazalo veliku spremnost da se nađe svojoj braći u nevolji.

Samo saborni i složni, možemo pomerati granice i nadati se boljem sutra, jer kako kaže Sveti Nikolaj žički i ohridski: „Odbacite smešnu šalu, da će jedan čovek sazidati buduću srećnu Srbiju. Držite se zbilje, a zbilja je, da vi svi morate u željenu građevinu uložiti po jednu dobru ciglu.“

Stanka Vujinović

Srpsko društvo Zadužbina

 

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …