Pismo Skupštine dijaspore povodom nasilja u Vukovaru

Skupština dijaspore i Srba u regionu uputla je otvoreno pismo predsedniku Evropskog Saveta Hermanu van Rompeju, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, predsednicima Hrvatske Ivi Josipoviću i Srbije Tomislavu Nikoliću i poslanicima Evropskog parlamenta, povodom eskalacije ekstremizma u Vukovaru.

„Skupština dijaspre i Srba u regionu kao najveće zvanično predstavničko telo srpskog rasejanja izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja manjinskih prava mnogobrojne srpske zajednice u Vukovaru, ali i širom Hrvatske. Apelujemo na državne organe Republike Hrvatske kao i na međunarodne institucije Evropske unije da osiguraju primenu Ustavnog zakona o pravima nacinalnih manjina, a samim tim i primenu međunarodnih konvencija i deklaracija u skladu sa kojima je ovaj zakon donet“, navodi se u pismu, koje je potpisao predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Dragan Stanimirović.

U pismu se podseća da se Republika Hrvatska obavezala da će garantovati i braniti deklarisane evropske vrednosti: pravo na različitost, toleranciju, pravo na jezik i sva ostala prava prihvaćena međunarodnim standardima, kao i sam proces pomirenja u regionu zapadnog Balkana.

„Evropska unija je od nastanka deklarisana kao garant mira i stabilnosti za sve svoje građane. Kao takva, ona je i garant prava na slobodno kretanje, slobodu izražavanja, verske pripadnosti, prava na različitosti te podjednako uvažava prava manjina i imigranata. Republika Hrvatska postala je 28. članica Evropske Unije i stoga očekujemo da ona primenjuje sve standarde koji postoje u spomenutoj zajednici, a naročito da poštuje prava svojih manjina.“

Skupština dijaspore dodaje da protesti ekstremnih grupa i nasilno ukljanjanje dvojezičnih tabli u Vukovaru, u kojem Srbi po poslednjem popisu čine 34,8% stanovništva, kao i nedavni napadi i parole u Splitu i Dubrovniku, pokazuju visok stepen netolerantnosti prema Srbima, koje se graniči sa rasizmom i dodatno opterećuju napore srpske zajednice iz Hrvatske u procesu koji treba da vodi ka mirnom suživotu i pomirenju u regionu.

Skupština dijaspore i Srba u regionu na kraju apeluje na organe Republike Srbije da zaštiti Srbe u Hrvatskoj i u tom smislu pozdravlja saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i zalaganja Vladine Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu oko ovog pitanja.

Verziju pisma na engleskom jeziku možete preuzeti ovde.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …