Plakete zahvalnosti iz Beča

Izbor: RTS

Zajednica srpskih klubova u toku tradiconalnog prijema za Srpsku novu godinu dodelila je plakete zahvalnosti. Među dobitnicima su Sebastijan Kurc, državni sekretar za migracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije i Žika Nikolić, urednik i voditelj „Šarenice“ Radio televizije Srbije.

Zajednica srpskih klubova u Beču je u raskošnoj sali Haus der sports u 4. bečkom okrugu organizovala tradicionalan svečani prijem i proslavu Srpske Nove godine, koji je okupio članove brojnih klubova u Beču, srpske biznismene i diplomate, kao i predstavnike austrijskih institucija.

„Ovo je prilika da sa našim partnerima, austrijskim institucijama, predstavnicima grada Beča i Republike Austrije naravno i sa gostima iz Srbije i BiH, analiziramo proteklu godinu, izrazimo zahvalnost svima onima koji su sa nama radili, zahvalimo našim sponzorima i partnerima i naravno razgovaramo o nekim budućim aktivnostima koje ćemo realizovati zajedno sa svima njima u 2013. godini“, kaže Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova.

Ovom prilikom dodeljena su priznanja najuspešnijim klubovima, pojedincima i institucijama koje su u značajnoj meri doprinele radu u godini koja je prošla. Zlatna plaketa ove godine je uručena državnom sekretaru za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije.

„Zahvaljujem srpskoj zajednici na ovoj časti i Zlatnoj plaketi kojoj se veoma radujem. Već godinu i po postoji Sekretarijat za integracije. Isto toliko uspešno sarađujemo sa Zajednicom srpskih klubovima u Beču, a verujem da ćemo i dalje sarađivati. Srbi su vrlo važna i dobro integrisana grupa u Austriji i radujem se što možemo da ih podržimo u daljem procesu integracije“, kaže Sebastijan Kurc, državni sekretar za integracije Republike Austrije.

„Privredna saradnja i odnosi između Srbije i Austrije, odnosno Beča je dobri. I stalno se unapređuju. Bečke firme su već dosta investirale u Srbiju i ja sam prošle godine vodila privrednu delegaciju u Beograd što je bilo veoma uspešno. Srpski privrednici iz Beča su se dobro pozicionirali i tako će i ostati“, kaže Brigita Jank, predsednica Privredne komore Beča.

Specijalna povelja uručena je i predsedniku Radničke komore Beča, Herbertu Tumpelu, za dugogodišnju saradnju i podršku aktivnosti Zajednice.

„Zahvaljujem srpskim udruženjima na uspešnim projektima i zajedništvu u Beču u oblastima kulture i sporta. Zaista veličanstveno. Držaćemo se čvrsto zajedno i pokazati da je kvalitetan zajednički život moguć“, rekao je Herbert Tumpel.

Anica Macka Dojder, poslanica u Skupštini Beča, kaže da je čini ponosnom to što srpska zajednica ume da sarađuje sa ustanovama i institucijama, što to je veoma bitno ne samo za ljude koji dolaze u klubove i udruženja, nego i za mlade generacije. Da su građani grada u kome žive i rade ali isto tako da znaju da neguju svoje običaje i kulturu roditelja što je važno za očuvanje identiteta mladih generacija, zaključila je Dojder.

Zlatne plakete su ove godine su uručene Kulturno-umetničkom društvu Branko Radičević povodom 30 godina postojanja i pojedincu Jagodi Dekić.

Zlatnu povelju je dobio i voditelj emisije Žikina šarenica RTS-a, Živorad Nikolić, kome je Zajednica želela da se na ovaj način zahvali na uspešnoj dugogodišnjoj saradnji.

Naravno ova proslava nije mogla da prođe bez srpskih specijaliteta u kojima su podjednako uživali svi gosti uz prigodan kulturno umetnički program tokom koga su nastupali mladi muzičari Tanja Polcanović, Nikola Zarić i Aleksandar Janković izvodeći stare srpske kompozicije.

U želji da se uspešna saradnja sa Žikinom šarenicom nastavi i u 2013. godini sa mnoštvom reportaža iz Beča, timu ove gledane i cenjene emisije i u dijaspori, želimo srećnu Novu godinu i veliki rejting koji i zaslužuje.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …