Plivanje za časni krst

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju Bogojavljenje, 19. januara, jedan od petnaest najvećih verskih praznika.

Plivanje za časni krst ( Izbor: Novosti )
[blockquote_left]Časni krst

U Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga. Tako se u Zemunu već šesnaest godina za redom organizuje ovo svojevrsno takmičenje, koje simbolično predstavlja podvig u kome pobeđuje i duhovna i telesna snaga.[/blockquote_left]

Tim povodom Opština Zemun, hram sv. oca Nikolaja i SVEBOR Savez Beograd organizuju tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava, na keju oslobođenja u Zemunu.

Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu ove godine se uključuje u organizaciju ove manifestacije, sa željom da saradnja postane tradicionalna. Na poziv opšine Zemun, rukovodilac sektora za kulturu Rastko Janković, prisustvovaće ovom događaju.

Kancelarija će dati svoj doprinos i pozvati naše ljude iz regiona i dijaspore, putem sredstava informisanja, da se u što većem broju uključe u ovaj događaj, bilo kao takmičari ili kao poštovaoci, koji će na Zemunskom keju hrabriti i bodriti takmičare.

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …