Počela škola srpskog jezika u Beču

U organizaciji odbora SPKD „Prosvjeta“ u Austriji, svečano je počela sa radom „Škola srpskog jezika“ u Beču u u  posebno preuređenoj sali hrama Svetog Save u trećem bečkom okrugu, saopštila je informativna služba „Prosvjete“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svečanost je otvorio protojerej-stavrofor Krstan Knežević u ime vladike austrijsko-švajcarskog g. Andreja, istakavši zadovoljstvo time da veliki broj srpske dece u Beču najzad ima priliku da uči svoj jezik i više sazna o svojoj postojbini i poreklu.

Prisutne je  pozdravio ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, nadahnutim govorom u kome je pohvalio Prosvjetu kao organizatora škole,  naročito istakavši potrebu da država Srbija organizaciono i suštinski još više podrži projekte kao što je ovaj.  On je pozvao pripadnike  srpske zajednice u Beču, sve zainteresovane i roditelje da na svaki način pomognu da ova škola postane prvorazredna obrazovna institucija za sve građane Srbije u Austriji, ali i sve Srbe koji ovde žive i sve one koji žele da uče naš jezik i saznaju više o srpskoj kulturi.

Predsednik „Prosvjete“, prof. Srđan Mijalković, zahvalio je ambasadoru,  prisutnim gostima, SPC u Beču na velikoj podršci, a  posebno timu „Prosvjete“ na angažmanu u pripremi i organizovanju škole . On je podsetio na to da je ovo škola svih Srba koji žive u Beču. „Ova škola će biti onakva kakvom je svi mi budemo napravili. Sutra može postati još veća i bolja, ako svi mi stanemo iza nje i podržimo je. To zavisi od nas samih i ljubavi prema našoj deci i  njihovoj potrebi za obrazovanjem, čime bi postali i bolji građani države u kojoj svi živimo.“, rekao je Mijalković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polaznici škole  razvrstani su po starosti i nivou predznanja jezika, a nastavnica Ljubica Karić  je njima i roditeljima predstavila program rada i metodiku nastave. Organizatori planiraju da otvore odeljenja i u prostorijama ostalih bečkih crkava, jer zainteresovanih učenika, ali i školovanih nastavnika ima dovoljno.

Sredstva za početak ove škole obezbedila je sama „Prosvjeta“, a nastava će za sada biti besplatna stoji u saopštenju. Škola je proistekla iz istoimenog prošlogodišnjeg projekta (2013.)  koji je sufinansirala tadašnja Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.

Pri austrijskom Ministarstvu   prosvete, srpski jezik nije registrovan samostalno, tako da, formalno, za tamošnje obrazovne institucije ne postoji. U Austriji je zastupljen model BKS  (Bošnjačko – Hrvatsko – Srpski). Srpski jezik je, posle nemačkog, najzastupljeniji jezik u Beču i govori ga gotovo svaki deseti građanin tog grada.

Check Also

Međunarodna umetnička kolonija ,,Lastva-Trebinje“

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ kod Trebinja je u proteklih nekoliko dana organizovana je međunarodna …