Počeo Mesec srpske kulture u Mađarskoj

izvor: Srpske nedeljne novine, Budimpešta

U mestu Deska, nedaleko od Segedina, svečano je otvorena najduža i najposećenija manifestacija Srba u Mađarskoj – “Mesec srpske kulture”. Tim povodom, a u okviru „Festivala ajvara“, koji tradicionalno organizuju vredni Deščani, predvođeni rukovodiocem KUD-a „Banat“ Kristiforom Brcanom, ovogodišnje otvaranje „Meseca srpske kulture“ i „Ajvarijade“ okupilo je sva aktivna srpska folklorna društva u Mađarskoj.

otvaranje-meseca-srpske-kulture-2

Svečanom otvaranju prisustvovali su, pored ostalih, i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i kopredsedavajući Mešovite međuvladine mađarsko-srpske komisije za manjine, ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, kao i ambasador BiH u Mađarskoj Aleksandar Dragičević. Otvarajući manifestaciju, državni sekretar Ivanišević je poželeo prisutnima dobrodošlicu i rekao da „Mesec srpske kulture“ u Mađarskoj neće više prolaziti, a da neko od zvaničnika iz Vlade Republike Srbije ne bude prisutan na tako značajnom programu.

„Kultura je jedan od važnih oblika očuvanja zajednice i identiteta, ali ujedno i medij preko koga se različiti narodi zbližavaju i verujem da je ova manifestacija upravo takva”, rekao je u svom obraćanju ambasador Rade Drobac.

Milan Đurić, v.d. direktora Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj se, u svom govoru, prisetio proteklih sedam godina i ukazao na značaj ove manifestacije, koja je dobar primer saradnje više institucija. Upravo ovogodišnje otvaranje „Meseca srpske kulture“ dokaz je dobrih odnosa, jer su se na „Folk-fest” odazvala sva aktivna srpska folklorna društva iz Mađarske, što do sada nije bio slučaj.

Nastupom folklornih ansambala iz Mađarske i Srbije, koji svojim koreografijama oslikavaju našu bogatu tradiciju, otpočeo je ovogodišnji praznik srpske kulture, koji će trajati čitavih mesec dana, sve do 10. oktobra. Samom činu otvaranja predhodilo je veliko kolo, u koje su osim igrača, uhvatili i prisutni zvaničnici. Na pozornici su nastupila srpska kulturno-umetnička društva: „Banat“, „Opanci“, „Ruzmarin“, „Taban“, „Veseli Santovčani“, „Suferini“, „Dukati“, kao i društva iz Tukulje, Varjaša i Grčko folklorno društvo.

O programu Meseca srpske kulture u Mađarskoj u narednih mesec dana pročitajte OVDE.

otvaranje-meseca-srpske-kulture

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …