Počeo OFSET u Kanadi

izvor: Beta

Premijerom drame pisane i izvedene u Kanadi povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata „Tamo daleko… u sedam prikaza“, počeo je Otavski festival srpskih emigrantskih teatara (OFSET). ofset Drama je autorsko, rediteljsko i glumačko delo Dimitrija Stanišića, a pred više od 300 gledalaca u sali Univerziteta Karleton izveolo ju je 17 glumaca Srpskog teatra u Otavi. Reč je o komadu pisanom s namerom da se oda priznanje herojskoj ulozi Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu.

„Dramom u sedam prikaza ne nameravamo da ispravljamo istoriju kojudrugi menjaju i dopisuju, već da iz sistematskog zaborava vratimo (srpski) narod i (davnu) prošlost. To su priče o malim, ranjivim ljudima, ali istovremeno herojskim likovima“, rekao je agenciji Beta Stanišić.

On je naziv drame objasnio činjenicama da je sedam u narodu osoben broj („preko sedam mora i sedam gora“), a prikaz, prikazanje, arhaičniji je i deskriptivniji izraz nego scena. Višeznačje odrednice „tamo daleko“ ogleda se u vremenu tamo dalekom (100 godina), u činjenici da su srpski vojnici bili tamo daleko od rodne grude, a i iseljenici srpskog porekla koji su predstavu priredili danas žive negde „tamo daleko“ od zavičaja, u Kanadi.

Drama počinje atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda i hicima Gavrila Principa u Sarajevu, a prvi prikaz mobilizacijom u pomoravskom selu.  U Kraljevom prikazu koji sledi, reč je o pripremama kralja Petra Prvog, princa Aleksandra Karađorđevića, vojvode Stepe Stepanovića i srpske vojske za prelazak preko Albanije uz oprečan stav vojvode  Živojina Mišića koji je predlagao kontraofanzivu.

Sledi prikaz okupacije i terora nad nemoćnim stanovništvom, zatim lik engleskog zvaničnika-birokrate Tompsona koji ne mari za pomoć Srbima sve do premijerove naredbe. U rovu kaplar i trojica vojnika pripremaju proboj Solunskog fronta. Sedmim prikazom nagoveštava se oslobođenje, ali u njemu pred kućnim pragom gine kaplar Milisav Stanišić, koji simbolizuje žrtvu više od 130.000 srpskih vojnika i oficira, ali i pogrom više od milion ljudi.

Milisav Stanišić, inače deda reditelja predstave, nije se vratio iz Velikog rata i sahranjen je u Plavoj grobnici, kod grčkog ostrva Krf.Reditelj Dimitrije Stanišić je do dolaska u Kanadu duže od dve decenije radio u Sarajevu.

U drami „Tamo daleko … u sedam prikaza“ igraju: Stracimir Rakić (Kralj Petar), Nemanja Janjatović (Stepa Stepanović), Milivoje Jevtović (Živojin Mišić), Gorica Bogunović (Milanka), Ljilja Sudimac (Sofija), Ljilja Trivunčić (Zaga) i drugi. U predstavi se, originalnim uniformama šivenim u Kanadi i drugim artefaktima, ističe autentična kostimografija Merime Užarević. Scenograf je Ratko Dursun, a majstor scene Ljuba Bogunović. Drama „Tamo daleko … u sedam prikaza“ titlovana je na engleski jezik. Predstavi je prisustvovao i poslednji ambasador Kanade u bivšoj Jugoslaviji Džems Biset (James Bisett).

Na festivalu OFSET prikazane su i dve predstave reditelja VojinaVasovića, Kragujevčanina koji živi u Torontu – „Mali princ“ Antoana de Sent-Egziperija i „San poslednje Viljemove noći“ Mladena Popovića.

Festival OFSET u Otavi nastavlja se iduće subote i nedelje.

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …