Početak škole u Mađarskoj

izvor: Srpske nedeljne novine, Budimpešta

Srpske škole u Budimpešti i Batanji u novu školsku godinu ulaze sa većim brojem đaka i polaznika zabavišta, planovima za prostorna priširenja i drugim novinama koje će unaprediti svakodnevni život i rad učenika i prosvetara i osveženim nastavničkim kolektivima.

фото: Српске недељне новине
foto: Srpske nedeljne novine

Od ovog septembra, u budimpeštanskoj Srpskoj osnovnoj školi i gimnaziji Nikola Tesla, nastavu pohađa oko 450 učenika. U zabavištu je broj upisanih mališana premašio je 50, pa će oni biti podeljeni u tri tri grupe. Prvi razred osnovne škole pohađa 18 đaka, a osmi 10 učenika. U nižim razredima osnovne škole u klupama je 74 đaka, a u višim njih 47.

U prvi razred gimnazije upisano je 65 đaka, koji su raspoređeni u tri zasebna odeljenja. U dodatnom, jezičko-pripremnom odeljenju, nalazi se 13 učenika, dok 9/a razred pohađa 24 đaka. Ovde će se nastava odvijati dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku. U 9/b odeljenju, gde će se učiti na srpskom jeziku, upisano je 20 učenika, a u 9/c razredu, takođe sa srpskim nastavnim jezikom, 21 đak. U ostalim gimnazijskim odeljenjima ima ukupno 166 učenika.

Svečano je, na samom početku školske godine, bilo i u Srpskoj osnovnoj školi u Batanji, na jugu Mađarske. Devetoro mališana, đaka prvaka, po prvi put je zauzelo svoje klupe u učionici i krenulo sa učiteljicom Melindom Keremi u carstvo brojki i slova.

U zabavištu, koje deluje pri Srpskoj osnovnoj školi u Batanji, došlo je do značajnijeg povećanja broja dece u ovoj školskoj godini. Skoro četrdest mališana krenulo je u ovu obrazovnu instituciju, dok će od januara broj mališana, kako se planira, premašiti ovu brojku.

Rukovodstvo ove vaspitno-obrazovne institucije očekuje da će uspeti na najesen, putem konkursa, dobije mogućnost prostornog proširenja zabavišta, što bi uticalo i na dalje povećanje broja učenika u školi, s obzirom da, po pravilu, svi polaznici zabavišta kasnije nastavljaju školovanje u Srpskoj osnovnoj školi.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …