Počinje evidentiranje imovine izbeglih Srba

„Glavni razlog za popis imovine je što su prethodni podaci zastareli i nisu više tačni“, rekao je za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Akcija saveza traje do 15. marta sledeće godine i svi Srbi koji imaju takve probleme treba da popune obrasce na osnovu kojih će se napraviti evidencija imovine, a koji će zatim biti prosleđeni evropskim institucijama kako bi se problemi rešili.

„Očekujemo da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Sarajevo, Zagreb i Ljubljanu da ispune svoje obaveze jer je nedopustivo da i posle 20 godina pitanje imovine i druga osnovna prava prognanih nisu rešena“, rekao je Linta.

Prema nekim procenama, reč je o imovini vrednoj 30 milijardi dolara.

„To je ogromno bogastvo koje je uništeno, oteto ili nestalo. Ti problemi treba da budu izvučeni na sto i o njima treba da se razgovara“, rekao je predsednik Saveza Srba iz regiona.

Oni koji žele da evidentiraju otetu i uništenu imovinu mogu to da učine u naredna tri meseca, a svi podaci i formulari mogu se naći na sajtu Saveza Srba iz regiona.

Savez će se baviti i rešavanjem stambenog pitanja za izbeglice koje to pitanje još nisu rešile.

„Već dve godine traje regionalni stambeni program za 16.800 izbeglica. Postoje četiri modela u rešavanju tog pitanja a to je izgradnja stanova, kuća, montažnih kuća ili dodela građevinskog materijala za one koji su započeli izgradnju kuća, a nisu još uspeli da ih završe“, rekao je Linta.

Check Also

Preminuo patrijarh srpski gospodin Irinej

Izvor: Srpska pravoslavna crkva, Vlada Republike Srbije, Predsednik Republikе Srbije U petak, 20. novembra 2020. …