Počinje festival srpskog filma u Torontu

Izvor: RTS

Igranim filmom Srđana Koljevića „Branio sam Mladu Bosnu“, 27. novembra u Torontu počinje Festival srpskog filma, najveća manifestacija te vrste u srpskoj dijaspori u Kanadi. Festival se održava četrnaesti put, a otvoriće ga ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu.

Plakat Toronto

Od 27. do 30. novembra u dvorani Regent Theatre biće prikazano šest dugometražnih i jedan kratkometražni film.
Pored Koljevićevog filma, na programu su i Mali Budo Danila Bećkovića, Inercija prošlosti – Priča o 27. martu Dejana Vražalića, Arsen Dedić – Moj zanat Mladena Matičevića i Top je bio vreo Slobodana Skerlića.
Osnivač i selektor festivala, Nenad Stanković izjavio je da je Festival srpskog filma u Torontu prepoznatljiv na mapi kulturnih događaja u najvećoj kanadskoj metropoli. Zahvalnost
se duguje redovnim gledaocima koji ga posećuju iz godine u godinu, kao i malim privrednicima – sponzorima. Srpski film ne može da se izbori za prikazivanje u redovnom bioskopskom repertoaru u Severnoj Americi, pa su ovakve manifestacije od velikog kulturnog značaja.
Festival se zatvara kanadskom premijerom filma Džozefa Sikorskog Tower to the People o poslednjoj laboratoriji Nikole Tesle na Long Ajlandu, koji je prošlog meseca imao izuzetan uspeh na svetskoj premijeri u Njujorker Hotelu na Menhetnu.
Autor Sikorski će prisustvovati premijeri i posle projekcije odgovarati na pitanja gledalaca. Evropska premijera ovog filma najavljena je za početak proleća u Beogradu. Pre filma o Nikoli Tesli biće prikazan kratki film Beograđanke Anastasije Larvoll Ljubav Alberta i Mileve Ajnštajn (Albert & Mileva Einstein’s Love Letters).
Na prethodnih 13 festivala prikazano je više od 100 filmova novije kinematografije Srbije, a videlo ih je 35.000 gledalaca.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …