Podsećanje na pogrom na Kosovu

Izvor: SPKD Prosvjeta, Austrija – Miodrag Mecanović

Ambasada Republike Srbije u Austriji i SPKD Prosvjeta Austrija, sa Zajednicom srpskih klubova u Beču, organizovale su u četvrtak, 20. marta, u sali bečkog prese-kluba „Konkordia“, Akademiju povodom obeležavanja desetogodišnjice od martovskog nasilja, pod nazivom „Pogrom na Kosovu i Metohiji – nikad više“.

bec

Obeležavanju godišnjice ovog tragičnog događaja za srpski narod, prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković sa suprugom, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Besedu o nekažnjenom zločinu i činjenici da posledice ovog necivilizovanog čina još uvek traju održao je predsednik SPKD Prosvjeta, prof. Srđan Mijalković.

On je naglasio da smo obavezni na sećanje, koje moramo čuvati i prenositi mlađim generacijama.

„Pogrom iz 2004. godine bio je veća rana od one koja nam je naneta 1999. godine, kada je srpsko biće bilo ranjeno, pošto je izvršen zločin nad ranjenikom koji nije mogao da se brani i koji je bio nemoćan.“, istakao je Mijalković.

Dramatiku događaja kojih se sećamo, osnažio je čitanjem stihova pesme Nenada Maksimovića, iz zbirke pesama „Sačuvano od zaborava“, nastale 17. marta 2014. godine. Učenica Anđela Lukić dočarala je ponos i prkos srpskog naroda, recitujući „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića. Dramatika razaranja, etničkog čišćenja, uništavanja crkava i manastira, rušenja i paljenja, dokumentarno je opisana projekcijom filma „Zločin bez kazne“. Slikom je rečeno da je u cikličkim nasiljima i rušenjima sve dovedeno do apsurda i da nisu postojale vrednosti koje su zaštićene.Ubijeno je 19, raseljeno 4500 ljudi, pretučeno oko 900 osoba, spaljeno 39 crkava i manastira, uništeno 934 kuće.

U završnom delu programa, koji je vodila Gordana Janičić, stihove Matije Bećkovića o Kosovu, govorili su Marija Pavlović i Marko Sarić.

Podseđanja radi, u vreme kada su dramatični događaji 17. marta 2014. godine počeli da se dešavaju, tadašnji episkop Eparhije raško-prizrenske Artemije, boravio je u poseti Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Svetog Save u Beču. Pošto su telefonski pozivi javljali sve strašnije i strašnije vesti, vladika je otkazao svoje predavanje i hitno otputovao na Kosovo i Metohiju.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …