Poklon knjige bibliotekama Srba u dijaspori

Izvor: Tanjug

Ove godine bibliotekama Srba koji žive izvan matice biće poklonjeno 2.000 knjiga 98 izdavača, u vrednosti od oko 1,5 miliona dinara, a dostavljanje darovanih publikacija počelo je danas, otpremanjem prve pošiljke knjiga biblioteci Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Austrija u Beču.

Darovanje knjiga biće realizovano zahvaljujući projektu koji finansira Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, a realizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Prilikom predaje knjiga pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom Rastko Janković izjavio da je veoma važno što je, zahvaljujući zalaganju u poslednje dve godine, uspostavljen sistem rada koji će trajno osigurati uslove za unapređenje saradnje sa bibliotekama za Srbe izvan matice.

Rastko Janković, član komisije za komisiju

Zahvaljujući se predstavnicima Uprave, Ambasade Srbije u Beču, UIKS-a Srbije, Narodne biblioteke Srbije, predsednik SPKD Prosvjeta Srđan Mijalković je izjavio da je ovaj projekat od velike važnosti za sve naše ljude i organizacije izvan matice, naročito u Beču, u kome živi veliki broj Srba.

Generalni sekretar UIKS-a Vuk Vukićević istakao je da će knjige biti poklonjene bibliotekama Srba u Bosni i Hercegovini (u Sarajevu, Mostaru i Višegradu), Crnoj Gori (Nikšić), Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka i Knin), Mađarskoj (Budimpešta), Makedoniji (Skoplje), Rumuniji (Temišvar), Sloveniji (Ljubljana), Austriji (Beč i Linc), Kanadi (Edmonton i Lejkšor), SAD (Belmont) i Švedskoj (Geteborg).

Prema njegovim rečima, Uprava će darovati izdanja domaće književnosti i poezije, knjige posvećene srpskoj kulturi, umetnosti, istoriji i geografiji, knjige i udžbenike za učenje srpskog jezika i izdanja za decu i mlade.

Predstavnike pokrovitelja i realizatore projekata obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka Srba u regionu i dijaspori tokom dana će primiti Episkop austrijsko-švajcarski Andrej u sabornom Hramu Svetog Save u Beču.

Ciljevi ovih projekata su očuvanje srpskog jezika, pisma i kulturnog identiteta Srba u regionu i dijaspori, i jačanje njihovih veza sa maticom.

Ovo je drugi put da se uspešno realizuju ove aktivnosti koje je i 2013. godine prvi put iniciralo i realizovalo UIKS, uz finansijsku podršku Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i uz značajnu operativno-tehničku pomoć Narodne biblioteke Srbije, kada je poklonjeno 1500 knjiga vrednosti od oko milion dinara.

Knjige koje će biti poklonjene ove godine izabrane su na osnovu nacionalne tematike, književne i naučne vrednosti, kao i doprinosa koji mogu dati korišćenju srpskog jezika i pisma i očuvanju nacionalnog identiteta Srba koji žive izvan matične države.

Komisiju za izbor naslova činili su predstavnici Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Narodne biblioteke Srbije, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Udrušenja izdavača i knjižara Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, Skupština Udruženja izdavača i knjižara Srbije je kao posebno vašno dostignuće istakla realizaciju projekata obogaćivanja knjižnih fondova biblioteka za Srbe u regionu i dijaspori.

Udruženje je predložilo da se ova akcija nastavi i ubuduće i zahvalilo je Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Narodnoj biblioteci Srbije na velikoj podršci i saradnji u ostvarivanju ovoga projekta

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …