Pokrajinska podrška srpskim medijima regiona

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić i glavni i odgovorni urednik „Srpskih nedeljnih novina” iz Budimpešte Dragan Jakovljević potpisali su danas ugovor o finanijskoj podršci za ovu godinu.

Na upravo završenom konkursu za podsticanje javnog informisanja na srpskom jeziku u zemljama u okruženju, za proširenje obima Srpskih nedeljnih novina opredeljeno je milion dinara, što je čak četiri puta više od podrške koju je taj, za Srbe u Mađarskoj izuzetno značajan medij, dobio prošle godine.

„Ovo je za nas izvanredno važno, jer ćemo broj stranica našeg kulturnog dodatka sa sadašnjih 12 povećati na 20. To je značajan iskorak, prvi posle više godina i sigurno ga ne bi bilo da nije bilo izuzetnog razumevanja Pokrajinskog sekretarijata. Ta podrška nam je, istovremeno, i podsticaj da još istrajnije čuvamo identitet i kulturu našeg naroda u Mađarskoj”, rekao je Jakovljević neposredno po potpisivanju ugovora.

Preciziravši da je ukupna podrška medijima koji u zemljama u okruženju izlaze na srpskom jeziku sa milion dinara u 2016, povećana na šest miliona u 2017. godini, Štatkić je naglasio da će ta tendencija biti nastavljena i u narednom periodu.

„Informisanje i kultura su ključni elementi očuvanja identiteta naših sunarodnika u zemljama u okruženju. Stoga ćemo koliko god budemo mogli podržavati postojeće medije i institucije, ali podsticati i pokretanje novih, za to važnih projekata”, dodao je on.

Pored „Srpskih nedeljnih novina”, odlukom konkursne komisije, višestruko većim sredstvima od prošlogodišnjih, podržani su medijski projekti Zajedničkog veća opština i Radio Dunava iz Vukovara, Radio Banske Kose iz Belog Manastira, Radio Borova i Srpsko-rumunskog multimedijalnog centra „Medialink” iz Temišvara. Uz to, prvi put je podržan i projekat „Medimedie” iz Segedina, čiji cilj je informisanje Srba i u Mađarskoj i u Rumuniji.

Izvor: www.kultura.vojvodina.gov.rs

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …