Polaznici „Regionalne letnje škole – Sveti Sava“ posetili Ministarstvo spoljnih poslova

Deca iz Hrvatske, polaznici „Regionalne letnje škole – Sveti Sava“, posetili su Ministarstvo spoljnih poslova, gde im je, u prostoru Muzeja srpske diplomatije, reči dobrodošlice uputio generalni sekretar Ministarstva Veljko Odalović.


Generalni sekretar Odalović je naglasio da se Ministarstvo spoljnih poslova, u okviru svojih nadležnosti, bavi i unapređenjem odnosa sa susednim državama, što konsekventno uključuje i brigu o srpskom narodu koji živi van granica matične države i utiče na unapređenje njihovog položaja.

„Istovremeno, kroz rad organa u sastavu Ministarstva – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i različite programe i projekte, brinemo o srpskom narodu u susednim državama i očuvanju srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta“, rekao je Odalović i naglasio da su projekti poput Regionalne letnje škole „Sveti Sava“ veoma značajni, jer održavaju komunikaciju i učvršćuju veze srpskog naroda van Srbije sa Maticom.

„Važno je da znate da Srbija brine za vas, da ste deo našeg ukupnog korpusa, važno je da dolazite često i da imate osećaj i veru u zajedništvo“, rekao je Odalović i dodao da su mu dobro poznati problemi sa kojima živi srpski narod u Hrvatskoj, te da Hrvatska treba još mnogo toga da uradi na tom planu.

„Srbija se ponosi načinom na koji brine o nacionalnim manjinima“, rekao je Odalović i dodao da ta ista univerzalna prava pripadaju i srpskom narodu u Hrvatskoj, da treba da budu snažni i jednaki i da znaju svoj identitet, a Srbija će kao matična država nastaviti da brine o očuvanju kulturnog identiteta i jezika srpskog naroda u susednim državama.


„Regionalna letnja škola – Sveti Sava“ održava se od 22. do 28. avgusta u Beogradu, a učesnici programa su oko 25 dece iz svih delova Hrvatske, uzrasta od 8 do 14 godina, koja dolaze iz Moravice, Ljubošinja (Primorsko-goranska županija), Zadra (Zadarska županija) Plaškog, Vojnića (Karlovačka županija), Vrginomosta, Topuskog (Sisačko-moslavačka), Borova, Vukovara (Vukovarsko-sremska županija). Deca svakodnevno prisustvuju predavanjima iz srpske istorije, jezika i književnosti, i obilaze beogradske znamenitosti kao i značajne institucije, među kojima su Narodni muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Patrijaršije, Hram Svetog Save, Dvorski kompleks…

Projekat „Regionalne letnje škole – Sveti Sava“ sufinansiran je sredstvima Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …