Položen kamen temeljac za višenamenski objekat u Petrićevcu

U banjalučkom naselju Petrićevac, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, položili su kamen temeljac za buduću zgradu dečijeg vrtića i mesne zajednice, u okviru višenamenskog objekta, čiju izgradnju pomaže Vlada Republike Srbije donacijom od 1,7 miliona KM (oko 871,794 evra). Prema planu, radovi na izgradnji biće okončani u roku od 300 radnih dana.

Tokom ceremonije, gradonačelnik Radojičić se zahvalio Vladi Srbije na donaciji, kojom će u ovom naselju biti izgrađen vrtić za više od stotinu mališana i objekat mesne zajednice, u okviru kog će poslovati i nekoliko nevladinih organizacija i udruženja građana. „Za ovaj objekat dugujemo veliku zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, jer se ovaj projekat realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Srbije, u okviru velikog programa za više opština i gradova u Srpskoj i za srpsko stanovništvo u Federaciji BiH”, rekao je Radojičić.

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković poželeo je meštanima naselja i ljudima koji žive u Banjoj Luci da vrtić, koji će biti izgrađen, što pre postane tesan i da u njemu bude što više dece. On je istakao da Srbija, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, već četvrtu godinu okončava sa suficitom u budzetu, ubrzano se ekonomski razvija, što osećaju građani na svakom koraku kroz rast plata i povećanje broja zaposlenih, dodavši da je uveren da će do kraja godine nezaposlenost biti manja od 10 odsto. “Na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Srbije je počela da pomaže i podržava različite vrste razvojnih projekata gradova i opština u Republici Srpskoj”, rekao je Selaković novinarima.

On je naveo da je od 2014. godine iz budzeta Srbije za pomoć projektima opština i gradova u Republici Srpskoj došlo više od 33 miliona evra, odnosno 66 miliona KM, dok su sredstva za srpske sredine u Federaciji BiH premašile dva miliona KM, naročito u poslednjim investicijama koje se odnose na četiri zapadnokrajiške opštine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac. Selaković je izrazio uverenje da će Srbija u budućnosti, ostvarujući sve bolje ekonomske rezultate, biti u prilici da mnogo više, zdušnije i sadržajnije podržava Srpsku, a da će Banja Luka imati posebno mesto.

Predsednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca, izjavio je da će budući objekat dečijeg vrtića i mesne zajednice i te kako biti koristan za sve meštane Petrićevca, jer već dugo postoji potreba za zgradom različitog društvenog sadržaja u tom naselju. Talić se zahvalio gradonačelniku Radojičiću, kao i predsedniku Srbije koji su obezbedili sredstva da se krene u realizaciju projekta.

Polaganju kamena temeljca za izgradnju budućeg objekta vrtića i mesne zajednice u naselju Petrićevac, pored mnogobrojnih građana, prisustvovali su i direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luke Jelena Kurtinović, načelnici banjalučke Gradske uprave, a ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci, generalni konzul Vladimir Nikolić.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …