Pomen žrtvama „Oluje“ u Kanadi

Pomen ubijenima i spomen na ubijene i nestale tokom i nakon izgona srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine, koji su hrvatske vlasti označile kao vojno-policijsku akciju „Oluja“, 1995. godine, održan je u subotu 5. avgusta 2017. u organizaciji Srpske nacionalne akademije u Kanadi, u saradnji sa SKUD „Oplenac“ i Konzulatom Republike Srbije u Torontu, Ambasade Republike Srbije.

Pomen je održao protojerej Mihajlo Doder, koji je u kratkoj besedi istakao: „Naše sećanje na žrtve, pomen upokojenima, nikada i nikako niko ne sme da tumači kao bilo kakav poziv na bilo kakvu osvetu, to ne želimo.“
Žarko Brestovac, predsednik SNA, pozdravio je prisutne i zahvalio im se na odzivu sa porukom da je naša dužnost da se sećamo i poštujemo žrtve ove nacionalne tragedije. Porukama sećanja pobuđene su uspomene na žrtve i odata je počast kanadskim vojnicima, koji su, u okviru ove ratne operacije, služili u jedinicama snaga Ujedinjenih nacija i pokazali istinsku humanost i čovekoljublje.

Govore su održali i njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihajlo Papazoglu; gradonačelnica Misisage gđa Boni Krombi (Bonnie Crombie) i generalni konzul Republike Srbije u Torontu Vasilije Petković. Podsećanje na broj žrtava i mesta stradanja i na neefikasno procesiranje zločina bili su tema svih govornika, među kojima se nalazio i poseban gost – dr Kolin Kempbel.

Generalni konzul Vasilije Petković navodi da su mnoge izbeglice „Oluje“ prvo došle u Srbiju, a odatle otišle u Kanadu tražeći zaštitu i novi život za sebe i svoju porodicu. „Neko bi rekao da su na kraju imali sreće, ali ovo je bio samo čin sudbine.’’ – dodao je, istakavši da Kanađani srpkog porekla danas daju izuzetan doprinos kanadskom društvu kako u kulturnom i nacionalnom smislu, tako i u ekonomskom i političkom, što gradi čvrst most između srpskog i kanadskog naroda i otvara mogućnosti za intenzivniji odnos između Srbije i Kanade. „Tragedija koja se desila srpskom narodu u Krajini ne sme da bude zaboravljena, ali – kako nas uči naša hrišćanska religija – mora biti oproštena.“ – poručio je na kraju konzul Petković.

Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihajlo Papazoglu govorio je o zvaničnom broju stradalih i prognanih i naglasio da se, ukoliko još uvek ima neupućenih u veličinu egzodusa, mogu informisati preko pouzdanih izvora. Tokom hrvatske vojne operacije koju je političko i vojno osoblje nazvalo „Oluja“ iz Hrvatske je proterano 250.000 građana samo zbog toga što su srpskog porekla, po zvaničnim podacima ubijeno je oko 2.500 ljudi, uključujući i značajan broj staraca, žena i dece, ali ima i drugih brojeva koji nisu zvanično potvrđeni. Namerno je zapaljeno 20.000 kuća.
Većina ljudi koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove pronašla je sklonište u Republici Srbiji. Mnogi od njih su, sa svojim porodicama, kasnije došli u Kanadu, gde su konačno dobili priliku da slobodno žive i prosperiraju. Mnogi u Srbiji još uvek žive kao izbeglice.

Kanadske trupe, ispunjavajući svoje zadatke u mirovnoj misiji UN, zauzele su čvrst stav u pokušaju da spreče egzodus time što su štitile civile. Za vreme operacije „Medački dzep“ branili su 600 Srba od hrvatskog napada. Uradili su to sa ubeđenjem i posvećenošću pravih Kanađana.

„Tokom ‘Oluje’ proterani su civili – žene i deca, starci, čitave familije; a da je kojim slučajem bio živ, u toj tragičnoj koloni bio bi i Nikola Tesla zato što je Srbin iz Like.“ – naglasio je ambasador Papazoglu.

Gradonačelnica Misisage Boni Krombi je izjavila da je upoznata sa stradanjima srpskog naroda i da je, iako bolesna, smogla snage da dođe i prisustvuje pomenu. Zahvalila se Srbima koji žive u Kanadi na doprinosu kanadskoj ekonomiji kroz profesionalnu stručnost i znanje na mnogim poljima.

Dr Kolin Kempbel je detaljno podsetio na „Medački dzep“ dokumentujući događaje izjavama kanadskih vojnika i njihovih starešina, koji su prikazani na video-klipovima. Dr Kempbel je istakao da su, poučene nekažnjenim zločinom u Medačkom dzepu, hrvatske vlasti tri godine kasnije organizovale istovetnu operaciju na teritoriji čitave Hrvatske i opet nekažnjeno prognale gotovo sav srpski narod sa starosedelačke teritorije.

Pesnici Ksenija Vučević, Radovan Gajić i Živko Cerović su svojim stihovima i stihovima drugih pesnika posvedočili koliko je duboka i nezarasla rana koju je „Oluja“ ostavila u srpskoj kulturnoj svesti i poeziji. Gordana Petković Laković, organizator ispred SNA i voditelj programa, uz video-klipove koje je pripremio Zoran Rnjak, pročitala je odlomak iz svoje na engleski nedavno prevedene knjige „Kolona“.

Toronto, 8. avgust 2017.

Gordana Petković Laković

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …