Porfirije novi zagrebačko-ljubljanski mitropolit

Novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije preuzeo je tu eparhiju Srpske pravoslavne crkve i pozvao vernike u Hrvatskoj i Sloveniji da ostvaruju prava koja im garantuju ove dve članice Europske unije, „i hrišćanstvo“.

mitropolit porfirijeNa kraju trosatne svečanosti u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, koja je počela bogosluženjem, a nastavila se obredom uvođenja u službu, mitropolit Porfirije primio je žezlo eparhije od poglavara SPC-a partijarha Irineja.

On je zahvalio prisutnima, među kojima je bio veliki broj prijatelja i vernika, predstavnika vlasti, kao i starešina verskih zajednica, i rekao da će slediti jevanđeljski put, negovati jedinstvo u Hristu i zagovarati ljubav među vernicima i narodima.

Srpski patrijarh Irinej poželeo je mitropolitu Porfiriju uspeh, pre svega u apostolskom i misionarskom radu, da kroz Hristovu ljubav vodi svetu mučeničku eparhiju i da sačuva identitet svog naroda, njegov
govor i pismo, navodi Hina.

Patrijarh Irinej je izrazio nadu da će u zemlji u koju dolazi Porfirije biti dovoljno mesta za sve koji žive i koji su u njoj živeli. Mitropolit Porfirije je rekao da će nastojati da jača samosvest vernika i ljudi, jer je, kako je kazao, očuvanje duhovnog idetiteta preduslov života u svakom smislu i da je samosvest uslov za
prepoznavanje svakog drugog kao sebe.

U svoje mitropolitske obaveze ubrojio je političko delovanje u smislu negovanja zajedničkog dobra, a ne svekodonevne politike.

Crkva nije odvojena od društva, a ugrožene porodice, razne vrste ekstremizama, pad nataliteta, zagađenje životne sredine, poljuljane i ugrožene mnoge tradicionalne vrednosti traže zajedničko delovanje svih, kazao je mitropolit Porfirije.

On je pozvao vernike u Hrvatskoj i Sloveniji da ostvaruju prava koja im garantuju te države članice Europske unije i hrišćanstvo.

Ističući svoju posvećenost dijalogu, kazao je da je pre svega Srbin koji voli svoj narod, ali i svakog drugog čoveka kao „ikonu Božju“ i dodao da je svestan da će na obe strane biti onih koji će „bacati kamenje na mostograditelje“.

Na takvo ga delovanje, kaže, upućuje i Petar Preradović, na čijem trgu se nalazi Saborni hram, koji je svojim životom spajao narode.

Neće mi biti teško da volim beli i opevani Zagreb i to javno, a ne tajno kao što peva Arsen Dedić, osoba koja, takođe, spaja narode, kazao je mitropolit Porfirije i zahvalio se hrvatskoj javnosti zbog toga što mu je medijski prepremila divnu dobrodšlicu.

Svečanosti su prisustovovala 22 poglavara pravoslavnih crkava među kojima i poglavar Kiparske pravoslavne crkve i Atniohijske pravoslavne crkve iz Sirije, javlja Hina.

Katoličku crkvu predstavljali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncije Alesandro d`Eriko, nabiskup ljubljanski Marijan Lipovšek, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i drugi.

Iz Republike Srbije na svečanosti su bili izaslanica predsednika Republike Jasmina Mitrović Marić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnjih poslava Ivica Dačić, ministar pravde i državne uprave Nikola
Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Svečanosti su prisustvovali i zagrebački gradonačenik Milan Bandić, predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac i drugi.

Novoizabrani mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije (Perić) rođen je 22. jula 1961. u Bečeju. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, a diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine.

Nakon postdiplomskih studija u Atini 1990. dolazi za igumana manastira u Kovilju, gde razvija terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja danas ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.
Godine 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama, piše na sajtu SPC-a.

Godine 2010. utemeljuje svešteničku službu u Vojsci Srbije.

Check Also

Izašla Mala novozavetna čitanka pod pokroviteljstvom Uprave

Iz štampe je izašla knjiga sa odabranim pričama iz Svetog pisma i njihovim tumačenjima profesora …