Poseta Aleksandra Vlajkovića nemačkom Bundestagu

Prilikom nedavne državne posete Aleksandra Vlajkovića, zamenika direktora Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, Berlinu, imao je srdačan susret sa nemačkim saveznim poslanikom Josipom Juratovićem, u Bundestagu. U razgovoru je učestvovao i Milan Čobanov, potpredsednik Centralnog Saveta Srba u Nemačkoj i član Nemačkog Saveta za integracije, izbeglištvo i migracije.

Zamenik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Aleksandar Vlajković, u poseti Bundestagu

Tema razgovora bili su Srbi u Nemačkoj i njihovo integrisanje u nemačko društvo, kao i politička situacija na Balkanu i integrisanje Srbije u Evropsku uniju. Josip Juratović je jedini poslanik Saveznog parlamenta poreklom iz bivše Jugoslavije. Odmah na početku razgovora Juratović je naglasio da iako je poreklom Hrvat da sebe vidi kao predstavnika svih naroda bivše Jugoslavije u nemačkom Bundestagu, a da kao član Odbora za integrisanje zapadnog Balkana u Evropsku uniju čini velike napore da zemlje bivše jugoslovenske zajednice postanu ravnopravne članice Unije. Inače hrvatski nacionalisti su, zbog njegovih objektivnih stavova, Juratovića proglasili izdajicom.

Tokom razgovora Juratović je ukazao da narodi bivše Jugoslavije i u budućnosti treba da međusobno sarađuju, da moraju da prevaziđu istorijsko breme, jer prvi susedi su uvek najvažniji partneri, a na to ih upućuje blizina, jezik i kultura.

Vlajković je podsetio da i Srbi i Hrvati imaju slične probleme u Nemačkoj, a to je asimilacija i da bi nemačka država morala da pomogne očuvanju maternjeg jezika dece novodošlih, jer je to interes i Nemačke, jer jezik pomaže razvijanju saradnje sa zemljama iz kojih su došli.

Zamenik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Aleksandar Vlajković sa poslanikom Saveznog Parlamenta Nemačke Josipom Juratovićem

Dve strane su se složile da dijaspora pre svega svojim političkim i ekonomskim iskustvom, stečenim u razvijenom svetu, mogla biti most između matice i Nemačke.

Josip Juratović je na kraju obećao da će uskoro, sa nekim članovima Odbora Bundestaga za integrisanje u Evropsku uniju, posetiti Srbiju, da će se zalagati za ulazak Srbije u Evropsku zajednicu, kao i za dobrosusedske odnose Srbije i Hrvatske, jer je to interes ne samo Srba i Hrvata, nego i cele Unije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …