Poseta mađarskog ambasadora

Direktorka vladine kancelarije za dijasporu i Srbima u regionu, dr Slavka Drašković sastala se sa ambasadorom Mađarske Oskarom Nikovicem i trećim sekretarom Ambasade Mirom Vujić.

slavka draskovic
Slavka Drašković sa ambasadorom Mađarske Oskarom Nikovicem

Tokom sastanka bilo je reči o položaju srpske manjine, prvenstveno u Mađarskoj, ali i u regionu. Posebno je razgovarano o problemu finansiranja škole Nikola Tesla, koja je deo sistema javnog obrazovanja Mađarske za nacionalne manjine i finansira se iz državnog budžeta. Ambasador Nikovic je objasnio razlog problema u finansiranju srpske škole i izrazio je uveravanja da će se problem uskoro rešiti.

Razgovarano je i o političkom učešću predstavnika srpske manjine u Mađarskoj, s obzirom da je Parlament Mađarske 2011. usvojio Zakon o pravima narodnosti, kojim je predviđeno da narodnosti pod olakšavajućim okolnostima dobiju svoje poslanike u parlamentu. U slučaju manjinskih zajednica koji zbog broja svojih pripadnika nisu u mogućnosti da imaju poslanika, oni mogu delegirati svog portparola sa pravom da iznosi svoje stavove ali bez prava glasa.

Sagovornici su se složili da je pitanje manjina veoma važno i da zaslužuje posebnu pažnju i na bilateralnom i na multilateralnom nivou, uključujući i institucije EU.

Ovaj sastanak je bio jedan u nizu redovnih konsultacija, koje će se u daljem periodu redovno održavati.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …