Poseta predstavnika biblioteke ,,Stevan Jorgović“ iz Montreala

Predstavnica biblioteke ,,Stevan Jorgović“ pri Crkveno-školskoj opštini ,,Sveta Trojica“ u Montrealu, Kanada, Mila Božić Erkić, posetila je 24. jula 2019. godina Upravu za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i uručila Zahvalnicu za doprinos u razvoju bibliotečkog fonda.

Ispred Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, uvaženu gošću su pozdravili i Zahvalnicu primili Vukman Krivokuća i Vladimir Koturović. Mila Božić Erkić, predstavila je rad biblioteke ,,Stevan Jorgović“ iz Montreala i istakla da je uz pomoć sredstava za obnovu ove biblioteke, dodeljenih od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu za sufinansiranje projekata za 2018. godinu, kao i uz izdanja iz otkupa od izdavača, bibliotečki fond obogaćen sa preko 500 novih naslova.

 

Takođe, Mila Božić Erkić, predstavila je projekat ,,Jezikovanje“ – intenzivni, interaktivni program za učenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u organizaciji škole ,,Sveti Sava“ i biblioteke ,,Stevan Jorgović“, a koji je podržan od strane Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu putem Konkursa za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore za 2019. godinu. Planirano je da projekat traje od septembra 2019. do februara 2020. godine, a biće sastavljen od niza predavanja, radionica, kvizova, online časova sa vršnjacima iz drugih delova sveta (srpska škola ,,Kometa“, Boston, Akademija ,,Sveti Sava“, Čikago i CŠO ,,Sveti Petar i Pavle“, Atlanta“. Prevashodni cilj ovog projekta je učenje ćirilice, ovladavnje srpskim jezikom, jačanje svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu i negovanje srpske kulture i tradicije.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …