Poseta Srbima u Mađarskoj

Na poziv Srpske crkvene opštine u Budimpešti Rastko Janković, rukovodilac Sektora za kulturnu, prosvetnu i naučnu saradnju s dijasporom bio je u službenoj poseti u Mađarskoj.

rastko

U organizaciji Crkvene opšine otvorio je izložbu naše poznate umetnice Tatjane Bandović koja je izlagala u galeriji u prostoru Zadužbine Tekelijanum u Budimpešti. Tom prilikom susreo se sa predsednikom CŠO Milanom Kićevcem.

rastko1

Rastko Janković se sastao sa Ljubomirom Aleksovim, predsednikom Samouprave Srba u Mađarskoj i predstavnicima ovog udruženja i predao knjige za biblioteku Samouprave u okviru projekta Kancelarije u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije i Udruženjem izdavača i knjižara Srbije.

Knjige su nabavljene u posebnom otkupu u okviru programa za očuvanje srpskog kulturnog identiteta a namenjene su popunjavanju bibliotečkih fondova Srba u dijaspori i regionu.

rastko2

Takođe, Rastko Janković posetio je ambasadu Republike Srbije i sa diplomatskim predstavnicima ambasadorom Radetom Drobcem i Jelenom Cvijanović razgovarao o bitnim pitanjima vezanim za srpsku zajednicu u Mađarskoj.

Rastko Janković posetio je i srpsku školu i gimnaziju Nikola Tesla u Budimpešti, gde je razgovarao sa direktorkom Jovankom Lastić i učenicima. Deci predškolskog uzrasta odneo je na poklon izvestan broj kompleta udžbenika i didaktičkog materijala. U školi ima više od 300 učenika različitog uzrasta koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …