Poseta srpskih đaka Solunu

Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu, 18. maja 2018. godine, posetila je grupa đaka iz Srbije i srpskih dopunskih škola iz Švajcarske i Hrvatske, u okviru njihove višednevne posete Solunu.

Ova poseta realizovana je u zajedničkoj organizaciji nastavnika tih škola i nastavnika srpske dopunske škole u Solunu. Posle pozdravnih reči dobrodošlice Siniše Pavića, generalnog konzula u Solunu, a zatim i kratkog predstavljanja istorijata škola, učenici su izveli prigodan program, posebno pripremljen za ovu priliku. Skup u Konzulatu završen je u prijateljskom razgovoru i dogovorom oko njihovog zajedničkog nastupa sa učenicima dopunske škole u Solunu, na Festivalu višejezičnosti, održanom u Solunu, 19. maja, na kom su zajednički izveli splet pesama na srpskom jeziku. Tokom posete deca su obišla Solun, posetila srpsko groblje Zejtinlik , na kome su otpevali pesmu Tamo daleko .

Deca koja su učestvovala u ovoj poseti, nosila su ispred svojih škola  veliki broj knjiga za decu domaćine kao i za Konzulat u Solunu i poklone koje su ostavili na Zejtinliku. Izdanja su uručena deci domaćinima koji uče srpski jezik u Solunu kao i u školi u Kartarini, u okviru posete 19. maja, i u njoj je održan kviz iz poznavanja istorije o Prvom svestskom ratu. Domaćin susreta bila je učiteljica srpskog jezika Ana Džoganović.

Takođe, na Festivalu višejezičnosti, pored nastupa učenika srpskih dopunskih škola, u cilju predstavljanja srpskog jezika na festivalu, Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu pripremio je prezentaciju ,,Rad srpskog konzulata u Solunu i istorijat srpskih škola u Solunu, a grupa srpskih žena priredila je štand gde su izloženi promotivni materijali iz Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu podržalo je ovu posetu sa izdanjima knjiga Naše blago i Heroji i heroine ćirilice, namenjenim deci domaćinima.

  

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …