Poseta Vukovaru

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković i savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković razgovarale su u Vukovaru sa čelnicima tog grada u uverenju da je u interesu svih da se ne dižu tenzije, već da se problemi reše dogovorom i kompromisom.

slavka drašković
Slavka Drašković na sastanku u Vukovaru

Delegacija Srbije razgovarala je, povodom nedavnih protesta zbog postavljanja ćiriličnih natpisa na javnim ustanovama Vukovara, sa županom Božom Galićem i gradonačelnikom Željkom Sabom, kao i sa srpskim odbornicima i predstavnicima Veća srpske nacionlne manjine u Hrvatskoj, na čelu sa Draganom Crnogorcem.

Direktorka Kancelarije Slavka Drašković naglasila je da su razgovori bili konstruktivni i da je, naročito posle sastanka sa županom Galićem, uverena da se tenzije „korak po korak“ mogu smiriti i srpske škole registrovati.

„Najbolji način da se aktuelna situacije prevaziđe je saradnja, posebno ekonomska, dve države. Mi moramo da gledamo napred, na saradnju i zajednički život. Od župana sam dobila uveravanja da će se zakon o primeni ćirilice , kao i Erdutski sporazum poštovati i da će srpska zajednica ostvariti sva prava koja joj po zakonu pripadaju“, rekla je dr Slavka Drašković.

Pak Stanković je ocenila da je situacija u Vukovaru delikatna, da se tenzije ne smeju nepotrebno dizati, već da rešavanju svih problema treba pristupati sa posebnom pažnjom, kako bi se obezbedilo da Srbi u Vukovaru mogu da ostvare sva manjinska prava.

„Ni investitori ne ulažu u zemljama gde postoji politička nestabilnost i gde se zakoni ne primenjuju. Zato je u interesu svih da žive bolje, da imaju posao i da žive od svoga rada“, istakla je savetnica predsednika Srbije za Tanjug.

Delegacija Srbije u Vukovaru je obišla i dečije obdanište „Vukovar 2“, jedino srpsko obdanište u tom gradu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …