Poslovni forum: mislite na Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić  je  Štutgartu učestvovao na poslovnoj konferenciji pod sloganom „Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju“, gde je razgovarao sa predstavnicima nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganja u Srbiji. Vučić je razgovarao i sa predsednikom Vlade pokrajine Baden-Virtemberg Vinfridom Krečmanom o evropskim integracijama Srbije, ekonomskoj saradnji i investicijama kompanija iz te pokrajine u našoj zemlji. Srbija i Baden-Virtemberg  imaju najbolje odnose, a  u toj nemačkoj pokrajini živi veliki broj Srba, koji su na najbolji način integrisani u društvo, rekao je premijer.

ALEKSANDAR VUCIC I VINFRID KRECMAN

Premijer Aleksandar Vučić ocenio je, na kraju posete Štutgartu, da je ovo bio odličan dan za Srbiju, navodeći potvrdu spremnosti nemačkih kompanija da investiraju u našu zemlju, a takođe i potvrđenu podršku na putu Srbije ka EU.

Vučić je sumirajući rezultate jednodnevne posete Štutgartu, naznačio da je pokrajina Baden-Virtemberg jedna od najbogatijih u Nemačkoj, da ima 11 puta veći BDP od Srbije i istakao da je prezadovoljan razgovorima koje je imao sa Vinfridom Krečmanom o unapređenju srpskog obrazovanja i dolasku investitora u našu zemlju.

Premijer je naznačio da su dobre vesti i dobri rezultati ti, kada vas BOŠ hvali na poslovnom forumu i kaže da će nastaviti da investira u Srbiju ili kada su sa Mercedesom postignuti konkretniji dogovori o izlasku na treća tržišta i „kreće izrada onih autobusa za koje su mnogi govorili da je bila izmišljotina u izborne svrhe“. Premijer je rekao i da će do kraja februara sa Beogradom biti potpisani prvi ugovori, zatim će zajedno ići u Abu Dabi i druga tržišta i dodao da očekuje da naši autobusi tamo pronađu kupce. Kako je naveo premijer, razgovaralo se i sa predstavnicima KAZ-a i saradnji sa Zastavom kamioni i kao posebno je istakao pokretanje dolaska malih i srednjih preduzeća u Srbiju.

Prethodno je premijer imao razgovore sa  Vinfridom Krečmanom, koji je naglasio da je ta pokrajina uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i da će to činiti i u budućnosti.  Krečman je rekao da su sloboda, mir, bezbrižna budućnost, trgovina i napredak plodovi Evropske unije i da su namenjeni svim ljudima koji u njoj žive.

„Zato je pokrajina Baden Virtemberg uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i to će činiti i u budućnosti“, istakao je Krečman, a premijer Srbije se saglasio sa svojim domaćinom da su Srbija i Baden Virtemberg uvek imale najbolje odnose, i podsetio da u toj nemačkoj pokrajini živi veliki broj Srba, koji su na najbolji način integrisani u društvo.

Srpski premijer se ujedno zahvalio Krečmanu na pomoći kompanija iz Baden Virtemberga tokom poplava, kao i na podršci koju ova pokrajina pruža Srbiji na evropskom putu. Krečman je prihvatio poziv predsednika srpske vlade da poseti Srbiju, navedeno je u vladinom saopštenju.

„Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju“

Poslovni forum „Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju“ je otvorio ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden-Virtemberg u Veću saveznih pokrajina, Peter Fridrih koji je takođe naglasio da ta pokrajina i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama i da strateške odnose treba razvijati, kako u oblasti privredne saradnje, tako i u svim drugim oblastima.

„EU je potrebno proširenje, jer će je to učiniti jačom i stabilnijom. Stoga će predstavnici pokrajine Baden-Virtemberg u petak predati inicijativu u Veću saveznih pokrajina da se što pre otvore prva poglavlja za Srbiju. Proces pridruženja je dugotrajan i zato treba što pre raditi na svakom njegovom delu“, zaključio je Fridrih.

On je istakao da je Srbija na dobrom putu i da su firme iz Baden Virtemberga to prepoznale, dodajući da je kompanija Boš do sada uložila 70 miliona evra u razvoj svojih pogona u Srbiji.

Vučić je predstavnike nemačkih kompanija upoznao sa ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodi srpska Vlada, naglasivši da Srbija neće odustati od teških mera u cilju ozdravljenja srpske ekonomije. On je istakao da Srbija nudi dobre uslove investitorima, bolje od mnogih zemalja u regionu i podsetio da imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom, Belorusijom, Turskom.

„To je tržište od jedne milijarde ljudi do koga možete doći preko svojih predstavništava u Srbiji“, istakao je Vučić i zahvalio na podršci evropskom putu Srbije.

Tokom učešća na konferenciji u Štutgartu, Vučić je imao veliki broj sastanaka među kojima i sa predstavnicima najvećim kompanijama iz ovog regiona Dajmlerom, BOŠ-om, a svoja iskustva sa poslovanjem i uslovima poslovanja u Srbiji prenele su nemačke kompanije koje već poseduju fabrike u Srbiji.

Poslovni forum je otvorio ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden- Virtemberg u Veću saveznih pokrajina Peter Fridrih, koji je tom prilikom naglasio da Srbija i ta nemačka pokrajina imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …