Postavljanje digitalnog geoportala o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

U svečanoj sali jedne od austrijskih katoličkih crkava u Beču je 27. marta 2019. godine predstavljen projekat „Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču“, koji obuhvata period od 1741. do 1918. godine.

FOTO: dijaspora.tv

Projekat su prezentovali prof. dr Mihailo Popović (Austrijska akademija nauka i umetnosti, Institut za istraživanje srednjeg veka), Zlatan Stojadinović (Univerzitet u Beču) i dr Rajner Simon (Austrijski institut za tehnologije / AIT, Beč).

Autor projekta i naučni saradnici su objasnili da digitalni portal obuhvata podatke o radu i životu 300 znamenitih Srba u Beču, koji su podeljeni u tri kategorije – ličnosti iz oblasti nauke, umetnosti i literature, ne samo u srpskim i austrijskim, nego i međunarodnim okvirima; znamenite ličnosti (plemići, trgovci, umetnici, činovnici) koji su kao državljani Habzburškog carstva od značaja u istraživanju istorije Austrije, a posebno grada Beča; znamenite ličnosti, državljani Srbije ili Turskog carstva, koji su od značaja za istraživanje istorije Srba.

Portal trenutno obuhvata 200 ličnosti, čiji se podaci unose u bazu podataka  (http://www.openatlas.eu), pri čemu će zainteresovanima pristup biti omogućen po okončanju istraživačkog projekta – 30. juna 2019. godine. Podaci će biti dostupni za pretragu preko izabranih geokarti. Funkcija pretrage omogućiće pregled svih ličnosti, kao i pretragu određenog segmenta vezanog za konkretnu ličnost (biografija, mesto stanovanja ili galerija slika). Pretraga se, takođe, može vršiti po mestima označenim na karti i bez prethodnog unošenja ličnosti za pretragu.  Internet-sajt: https://orthodoxes-wien.oeaw.ac.at

Informacije na portalu biće na engleskom jeziku, kako bi bio dostupan najširem mogućem auditorijumu.

Projekat su podržali Austrijska akademija nauka i umetnosti, AIT, kao i  Magistrat 7 Grada Beča (Odeljenje za kulturu, nauku i istraživanje), koji obezbedio subvenciju od 13.000 evra, a sa naše strane SANU, Muzej grada Beograda, Narodna biblioteka Srbije i Biblioteka Matice srpske.

Prezentaciji je ispred Ambasade prisustvovao ministar savetnik G. Bradić, koji se autorima i saradnicima zahvalio na realizaciji ovog važnog naučno-istorijskog projekta.

 

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …