Postavljena spomen-ploča na kući Diane Budisavljević u Inzbruku

Na „Obekser-Hausu“, rodnoj kući Diane Budisavljević u  ulici Marije Terezije u centru Inzbruka, 7. aprila postavljena je spomen-ploča zahvalnosti na kojoj piše da je ova heroina, rođena Obekser (1891-1978), supruga zagrebačkog lekara srpskog porekla Julijana Budisavljevića, spasila na hiljade, pretežno srpske dece, iz logora fašističkog ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske.

„Tek nekoliko godina nakon njene smrti, Dianin humanitarni angažman je postao poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom pločom grad Inzbruk odaje počast ovoj hrabroj ženi“, piše na ploči.

Odluku o postavljanju spomen-ploče doneo je Senat grada Inzbruka u novembru prošle godine, zahvaljujući inicijativi koju su pre 11 godina pokrenuli Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) i istrajno radili na tome da ovu ideju preuzme Grad Inzbruk.

Organizacija SPOJI čestitala je gradonačelniku Inzbruka Georgu Viliju i članovima Senata i Odbora za kulturu grada Inzbruka, kao i svim sugrađanima na ovom istorijskom događaju.

„Kroz prošlogodišnje odluke za preimenovanje gradskog vrtića po Diani, kao i za konačno postavljanje spomen-ploče, Vi ste dokazali da je naš grad Inzbruk odlučan u tome da se suprotstavi tamnim stranicama Drugog svetskog rata i da je spreman da sprovodi savremenu i u javnom prostoru prisutnu kulturu sećanja“, navodi se u saopštenju SPOJI.

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …