Potencijal naučne dijaspore

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić rekao je da naučna dijaspora ima veliki značaj i ulogu, navodeći da bi njeni pripadnici trebalo da budu maksimalno uključeni u razvoj društva, nauke i privrede u Srbiji.

verbic

Verbić je na skupu „Nauka: stanje, strategija, perspektive“ koji je organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) krajem prošle nedelje, naveo i da privreda ne koristi dovoljno nauku, ali i da se ista kritika može da uputi i nauci.

Ni nauka vrlo često ne koristi ono što bi trebalo da bude naš najveći resurs, a to nisu laboratorije, ni finansije. Naš najveći resurs je naša naučna dijaspora i neke druge zemlje su to iskoristile neuporedivo bolje do nas, rekao je ministar prosvete.

Naučna dijaspora, kako je ocenio Verbić, ne treba samo da isprati ono što se dešava u zemlji i da bude informisana, već treba da bude maksimalno uključena.

On je rekao i da nauka zna da ne možemo da budemo dobri u svemu i da moramo da se fokusiramo na tačno određene teme i resurse koje imamo jer ćemo jedino tako biti konkurentni i vidljivi.

Prema njegovim rečima, potrebno je da što više ljudi čuje teme koje se tiču stanja u nauci, kakva je perspektiva, kakvu strategiju želimo i kako želimo da nauka bude povezana sa privredom i društvom u celini.

Za neke probleme koje danas imamo u nauci odgovornost uglavnom stoji u nedovoljno dobroj komunikaciji, smatra Verbić, koji je naglasio i potrebu donošenja strategije naučno-istraživačkog i tehnološkog razvoja.

Skup „Nauka: stanje, strategija, perspektive“ održan je krajem prošle nedelje u organizaciji SANU, a cilj je bio da se, pored preispitivanja stanja nauke u Srbiji, govori i o odnosu nauke i visokog obrazovanja, značaju nauke iz perspektive privrede, etičkoj dimenziji naučnog rada,kao i alternativnim načinima vrednovanja naučne produkcije.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …