Potpisan Memorandum o saradnji sa Srpskom

Memorandum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Republike Srbije i Republike Srpske potpisan je na zajedničkoj sednici vlada u Banjaluci.

Ovaj dokument, koji su potpisali direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu dr Slavka Drašković i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Igor Vidović, usvojen je na inicijativu Kancelarije.

Srbija i Srpska će podržavati i unapređivati međusobnu saradnju radi uspostavljanja zajedničkih strateških opredeljenja Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori, u cilju jačanja veza matice i pripadnika dijaspore. Memorandum predviđa formiranje operativnog odbora za saradnju.

Odbor će pripremiti strategiju kojom će se bliže odrediti odnos prema dijaspori obe strane i utvrditi konkretne aktivnosti za realizaciju ciljeva memoranduma.

Predviđa se podsticanje ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srbije i Republike Srpske i stvaranje uslova za privlačenje stranih investicija, naročito investicija pripadnika srpske dijaspore koji su stekli imovinu u inostranstvu, a koji će imati prednost u odnosu na druge strane investitore jer poznaju jezik, kulturu i lokalne poslovne običaje.

Srbija i Srpska će raditi na podsticanju i unapređenju međusobnih odnosa i saradnje između kulturno-umetničkih i drugih udruženja i organizacija u dijaspori. Memorandum predviđa stvaranje uslova za unapređenje učenja srpskog jezika i očuvanje ćiriličnog pisma, naročito putem obezbeđivanja udžbenika, knjiga, didaktičkog materijala i drugih izvora za učenje. Takođe, zajedno će podržavati projekte organizacija srpske dijaspore koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta u dijaspori.

Check Also

Povezivanje institucija u kampanji zaštite imovinskih prava Srba u Federaciji

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i pomoćnica direktora …