Potpisan Sporazum u oblasti obrazovanja između Republike Srbije i Republike Srpske

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisali su 10. marta 2020. godine u Tršiću Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, koji predviđa ispunjavanje zajedničkih ciljeva Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori.

Ministar Šarčević je istakao da je reč  o veoma značajnom Sporazumu.

Ovo je samo nastavak saradnje koji omogućava Sporazum o  uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske. Ono što povezuje mlade ljude sa ovih prostora je jezik, kultura i tradicija,  rekao je ministar Šarčević, dodajući da će tokom današnjeg sastanka posebno razgovarati i o organizovanju zajedničkih ekskurzija, zajedničkih takmičenja, kao i povezivanju škola iz Srbije i Republike Srpske.

Ministar Šarčević je istakao da postoji zajednička briga o Srbima koji žive u dijaspori.

Mi smo za nepune tri godine osnovali mnogo srpskih škola u inostranstvu, naročito u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Kipru, kao i u drugim  zemljama. Osnivanje srpskih škola u inostranstvu je u ekspanziji, naveo je ministar i dodao da se velika pažnja trenutno posvećuje organizaciji srpskih škola u Sloveniji i Albaniji.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocenila je da Sporazum resornih ministarstva znači mnogo jer njime definiše zajednički nastup kada je reč o srpskoj dijaspori.

Uključivaćemo učenike iz srpske dijaspore u programe koji će se realizovati u Republici Srpskoj i  Republici Srbiji. Isto tako, predviđen je zajednički rad naših ministarstva kada su u pitanju zajednički planovi i programi, zajednički udzbenici, nastavni kadar u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada dece u dijaspori, rekla je ona.

Strane potpisnice su saglasne da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz zajednički rad na negovanju i očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori,  na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćiriličkog pisma, izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udzbenika,raditi na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, kao  organizovanje letnjih škola za decu iz dijaspore u zemljama matice.

Današnjem potpisivanju Sporazuma i radnom sastanku prisustvovali su predstavnici  Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, direktori škola, kao i predstavnici institucija koje se bave obrazovanjem.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …