Home >>> Vesti >>> Region >>> Potrebna sistemska podrška Srbije

Potrebna sistemska podrška Srbije

izvor: Srpske nedeljne novine

Trodnevna konferencija predstavnika Srba iz sedam zemalja našeg regiona završena je u Budimpešti, usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj se upozorava da se broj naših sunarodnika u regionu konstantno smanjuje. U svim zemljama u okruženju, postoje problemi u ostvarivanju njihovih individualnih i kolektivnih prava, dok je istovremeno proces asimilacije Srba daleko prisutniji od njihove društvene integracije u državama u kojima žive.

grupna

Učesnici konferencije poručuju da je iz tih razloga svim srpskim organizacijama u regionu potrebna snažnija i sistemska institucionalna podrška Republike Srbije.

Uz razumevanje za sve teškoće sa kojima je Srbija suočena kao država, učesnici konferencije insistiraju da ona o svojim sunarodnicima u regionu brine makar u onoj meri u kojoj to čini kada je reč o manjinskim zajednicama u Srbiji.

U zajednički usvojenom saopštenju, koje je potpisao domaćin konferencije Ljubomir Aleksov, srpski poslanik u Mađarskom parlamentu, predstavnici Srba iz regiona pozivaju srpske organizacije na zajedništvo, kako bi bio nastavljen rad na očuvanju i unapređenju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba. Takođe, pozivaju Vladu Republike Srbije da sačuva dostojanstvo i da ne podlegne pritiscima i neprihvatljivim zahtevima, koji bi naneli štetu interesima srpskog naroda.

U deklaraciji se kaže da je konferencija predstavnika Srba iz regiona u stalnom zasedanju, a nove redovne konsultacije održaće se u Podgorici krajem novembra 2015. godine. Na sledećem redovnom zasedanju biće dostavljeni izveštaji o položaju Srba u zemljama regiona, sa kojima će biti upoznate institucije Republike Srbije, kao i domicilnih država i međunarodnih organizacija.

Check Also

Zatvoreni svi granični prelazi za putnički saobraćaj

Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni …