Potpisana Povelja o srpskom kulturnom prostoru

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić  potpisali su danas u Sremskim Karlovcima Povelju o srpskom kulturnom prostoru kojom su definisane smerenice za jedinstvenu kulturno-prosvetnu politiku srpskog naroda.

Svečanost u Karlovačkoj gimnaziji, kojoj su prisustvovali predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, Njegovo Preosveštenstvo Episkop sremski Vasilije, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predstavnici srpskik kulturnih organizacija iz Srbije i sa svih strana srpskog kulturnog prostora, započela je izvođenjem pesme „Vostani Serbie“, a pesmu Jovana Dučića „Ave  Serbia‟ govorio je glumac Jugoslav Krajnov.

Ministar  Vukosavljević istakao je da Povelja koja je potpisana predstavlja izraz svesti o međusobnoj upućenosti i izraz spremnosti da se zajedno deluje na temeljnom području koje čini jedan narod, a to je kultura.

„Kad nismo imali slobodu i državu, održale su nas vrednosti i figure našeg nasleđa. Ko zna ko je i odakle je, spremniji stupa u šire integracije, zna bolje čemu treba da teži“, naglasio je ministar i dodao da to pravo na čuvanje kulturnih osobenosti priznajemo i drugima i podstičemo i druge da budu ono što jesu.

On je kazao da je ovo tek početak usmerenog rada da se kulturni potencijali našeg naroda što potpunije ostvare, ma gde živeli, kao i da predstavlja izraz odgovornosti države Srbije da kroz kulturu objedinjuje svoj narod.

„Srbija i Srpska su stubovi toga poduhvata, i misliće i delaće u smeru koji je Povelja o srpskom kulturnom prostoru naznačila, na opštu korist a ni na čiju štetu. Hvala svima koji su ovaj čin podržali”, zaključio je Vukosavljević.

„Današnji susret i potpisivanje Povelje predstavlja opredeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva, dve vlade da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvetiteljsku politiku. Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak“, podvukla je ministarka Trivić.

Povelja, prema njenim rečima, povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom delovanju, gde god se nalazili jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice jednog političkog, odnosno državnog prostora. Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina.

„Srbi su narod sa bogatom istorijom i tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zato smo opredeljeni da uložimo dodatne napore da srpski nacionalni identitet afirmišemo kroz isticanje pozitivnih vrednosti srpskog naroda u svim sferama delovanja“, kazala je ministarka Trivić i dodala da je srpska kultura veličanstvena i opstala uprkos brojnim iskušenjima kroz koje je ovaj narod prolazio od samog nastanka.

Ministarka Trivić ocenila je da je zajedničko opredeljenje očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što podrazumeva uspostavljanje saradnje na srpskom kulturnom prostoru, a nikako ne isključuje saradnju sa kulturama drugih naroda iz najbližeg okruženja.

Zvaničan program završen je pesmom „Slava Srbinu- Svetozare Miletiću“ u izvođenju Hora Karlovačke gimnazije.

Tekst Povelje možete pogledati OVDE.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …