Povezivanje Srba na jugu Francuske

Skupština dijaspore Srba Južne Francuske, koja je održana u Lionu, okupila je predstavnike klubova i asocijacija dijaspore Srba iz ovog dela Francuske.

ADS Skupština je osnovana kao instrument podrške dijaspori Južne Francuske neposredno posle zatvaranja Konzularnog odeljenja Srbije u Lionu, pre četiri godine.

Skupština ADS je, prema rečima potpredsednika Spasoja Krivokapića, krovna organizacija i resursni centar za pomoć srpskoj zajednici Centralne i Južne Francuske.

„Skupština ADS okupila je klubove, predstavnika srpske Parohije Svetih Kirila i Metodija u Lionu, kompanije i pojedince predstavnike Srba da bi zajedno uticali i poboljšali položaj naših sunarodnika u Južnoj Francuskoj kao i da bi našim humanim delima doprineli globalnoj slici Srbije u svetu“, rekao je Krivokapić.

Na skupštini je odlučeno da će ADS osnovati posebne tematske klubove koji će okupiti različite profile naših sunarodnika i da je to jedan od pravih načina da se ojačaju kapaciteti i ljudski resursi organizacije.

Razlog migracija naših sunarodnika, kako se na Skupštini moglo čuti, je individualan, dok je struktura dijaspore Srba različita. Neophodne su sekcije koje bi objedinile slične ljude i učinile njihovo učešće brojnijim.

Osnivanje Poslovnog kuluba ADS je prioritet Skupštine jer je to jedna od faza projekta “Ekonomska saradnja Srbije i Južne Francuske”, koji podržavaju Kancelarija za dijasporu RS, Privredna Komora Srbije i Ambasada Srbije u Parizu.

U planu je i osnivanje Omladinskog kluba ADS sa ciljem da se mladi Srbi iz ovog dela Francuske povežu sa omladinskim organizacijama u Srbiji i započnu programe saradnje i razmene.

Usvojen je predlog o osnivanju Fondacije za stipendiju studenata srpskog porekla. Uslove i protokol o konkursu za sredstva, koja će Skupština ADS prikupljati kampanjom u septembru, biće objavljeni blagovremeno.

Sastanak skupština ADS je završen u pomen preminulog dečaka srpskog porekla Fabijana Ristića (14) koji je brutalno ubijen i bačen u reku Ronu početkom maja meseca. Prikupljena su novčana sredstva članova klubova dijaspore i humanih ljudi za pomoć porodici.

Na sastanku je rečeno da srpska zajednica Južne Francuske saoseća sa porodicom Ristić iz Sent Fonsa i na ovaj način želi da probudi svest o solidarnosti među sunarodnicima i da pokuša da učini da sva deca budu bezbednija.

Check Also

11. Konferencija srpskih organizacija regiona

U Matici srpskoj u Novom Sadu održana je  Konferencija srpskih organizacija regiona, na kojoj su …