Povratnicima uručene mašine: Vlada Srbije pomaže onima koji se vraćaju na ognjišta u Posavini (FBiH)

ARNO Gujon, direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu donirao je juče poljoprivrednu mehanizciju Srbima povratnicima u Novi Grad kod Odžaka u Federaciji BiH.

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 34.000 maraka sadrži sedam freza, 17 motornih pila, 15 trimera, četiri prskalice, nekoliko plastenika, što služi za održivi povratak Srba na svoja predratna ognjišta.

– Kroz svoj humanitarni rad saznao sam da ne pate samo Srbi na Kosovu, nego i Srbi u Federciji BiH gde, takođe, teško žive i teško se vraćaju na svoja ognjišta. Drago mi da smo imali kome da doniramo ovu opremu, jer to znači da se Srbi vraćaju svojim kućama.

Danas šaljemo sliku da jedinstvo i solidarnost među Srbima postaje stvarnost. Obećavam da ćemo ubuduće raditi još veće stvari za povratnike – naglasio je Gujon.

Pomoć Vlade Srbije namenjena je Srbima povratnicima u Posavski kanton. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u opštinu Odžak vratilo se 530, Orašje 300 i Domaljevac samo 70 Srba predratnih stanovnika tih opština, gde je nekada živelo desetak hiljada srpskih porodica. Oni koji su se vratili jedva sastavljaju kraj sa krajem, uglavnom baveći se poljoprivredom.

Čedomir Borojević iz Novog Grada, opština Odžak, dobio je motornu testeru.

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …