Pozdrav iz Beograda

Grupa od dvadesetpetoro srpske dece osnovnoškolskog uzrasta iz Pakraca i okoline Krnjaka iz  R. Hrvatske provela je u Beogradu četiri dana. Posetili su  Predsedništvo Republike Srbije gde su razgovarali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Skupštinu Grada Beograda, Narodnu skupštinu Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova čija je Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u okviru redovnih aktivnosti organizovala ovu posetu.

Gosti Ministarstva spoljnih poslova i Beograda su većinom bila deca povratnika pripadnika srpske nacionalne manjine koji su u toku operacija „Bljesak i „Oluja“ bili primorani da napuste svoje domove. Danas su ova deca aktivna u srpskoj zajednici, uglavnom pohađaju dodatnu nastavu srpskog jezika i kulture i veronauku i učestvuju u radu srpskih udruženja SKD „Prosvjeta“ i Vijeća srpske nacionalne manjine. U pratnji dece bili su i predsednici Vijeća srpske nacionalne manjine iz Pakraca Nikola Ivanović i iz Krnjaka Dejan Mihajlović.

Mališanima se najviše dopalo to što su upoznali predsednika Srbije i što su se sa njim fotografisali, a novinarima su rekli  i da se raduju što su obišli zgradu Predsedništva, dok im je „vodič” bio generalni sekretar predsednika, Nikola Selaković.

Manje poznati momenti u slikama

Posete institucijama su većinom pratili prestonički mediji, ali manje je poznato da su decu u Domu narodne skupštine Republike Srbije pozdravili poslanici u toku zasedanja,  i da su mali gosti u pratnji domaćina potpredsednika NS Veroljuba Arsića dobili priliku da za govornicom u Maloj sali Parlamenta predlože i glasaju „nove zakone“.

U toku obilaska Beogradske tvrđave, Dečji kulturni centar prikazao je deo edukativnog programa „Beograd kroz vekove“ u okviru kojeg su srpska deca iz Hrvatske „imala susrete“ sa istorijskim ličnostima: knezom Mihailom Obrenovićem, Kneginjom Milicom i Karađorđevim ustanikom Ostojom Kondom.

Kod Despotove kule i kapije kneginja Milica je deci otkrila kakav je položaj Srbija imala u složenim međunarodnim političkim prilikama posle Kosovkog boja i kako je njen sin Despot Stefan Lazarević učinio Beograd prestonim gradom.

Kod Karađorđeve kapije ustanik Ostoja Konda je mladim gostima dočarao kako je 1806. godine učestvovao u oslobađanju Beogradske tvrđave i nadmudrio tursku stražu omogućivši svojim saborcima predvođenim Uzun Mirkom Apostolovićem da prodru u tvrđavu.

Kod Spomen obeležja predaje ključeva Knez Mihailo Obrenović je gostima ispričao o događajima na Čukur česmi, uspešnoj diplomatskoj misiji koja je usledila nakon turskog bombardovanja Beograda i o predaji ključeva Beograda, Šapca, Kladova, Smedereva, Soko grada koja se odigrala 1867. godine.

U Narodnoj biblioteci prošetali su „putem znanja“ i između ostalog posetili legate Miloša Crnjanskog i Milana Rakića, ali i dobili jedinstvenu priliku da se laboratoriji za konzervaciju upoznaju sa načinom na koji se „knjige leče“.

S obzirom na to da je većinska želja mladih gostiju bila da posete stadion FK „Crvena zvezda“ –  stadion „Rajko Mitić“, obilazak Marakane je organizovan poslednjeg, četvrtog dana.

U grupi je, međutim, bio samo jedan navijač FK „Partizan“ koji je bio dovoljno odvažan da prizna da je manjina. Na predlog Predsednika Srbije Aleksandra Vučića Stefanova hrabrost je posebno nagrađena.

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …