Praksa za novinare srpskih medija i organizacija iz regiona

Otvoren je javni poziv za prijavljivanje na besplatni boravak i obuku za novinare srpskih medija i pripadnike srpskih organizacija i udruženja regiona. Javni poziv je otvoren do 01. oktobra.

Udruženje novinara Srbije (UNS), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova – uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje konkurs za novinare srpskih medija i predstavnike organizacija i udruženja Srba iz regiona za studijski boravak i desetodnevnu besplatnu obuku u UNS-u i redakcijama u Srbiji.

Uslov je da kandidati žive u zemljama regiona i da rade u medijima ili udruženjima/organizacijama u regionu koji pripremaju informativni sadržaj na srpskom jeziku. Biografiju i kratko motivaciono pismo (ne duže od 1500 karaktera) treba poslati na elektronsku adresu vesna.masalovic@uns.rs do 1. oktobra 2017. godine.

Kandidatima koji budu uključeni u program studijske prakse biće omogućen boravak u veb redakcijama u Srbiji. Osim prakse u medijima, boraviće i u veb redakciji UNS-a. Buduće kolege će imati obuku na besplatnoj onlajn platformi WordPress (Vordpres) i naučiti specifičnosti pisanja za onlajn izdanja. Steći će osnovna teorijska i praktična znanja o autorskim pravima na internetu, upotrebi multimedijalnih sadržaja i njihovom plasiranju na internet platforme, o proveri informacija na internetu, korišćenju infografike i optimizaciji sadržaja za pretraživače (SEO).

Studijski boravak biće organizovan u oktobru 2017. godine. Praksu je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Studijski boravak novinara iz regiona uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, UNS organizuje peti put.

Praksu u beogradskim redakcijama  2013,  2015. i 2016. godine  imali su predstavnici „Srpskih nedeljnih novina“ i Dokumentacionog centra iz Mađarske, „Novosti“, časopisa „Izvor“ i “Srpsko kolo” iz Hrvatske, „Spone“ iz Makedonije, „Radio Temišvara“ i nedeljnika „Naša reč“ iz Rumunije, portala indentitet.al i udruženja „Morača-Rozafa“ i „Sveti Jovan Vladimir“ iz Albanije,  portala IN4S, TV „Novog“ i Udruženja novinara Crne Gore, „Studentskog žurnala“ iz Bosne i Hercegovine  i radija ,,Univox’’ iz Slovenije.

 

Check Also

Gujon se sastao s gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon sastao se s …