Prava Srba u regionu na dnevnom redu

Javno slušanje na temu “Politička i druga prava srpskog naroda u regionu“ , biće održano u Domu Narodne skupštine sutra (14. februara) u 12 sati u Odboru za dijasporu, na inicijativu Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Direktorka Kancelarije dr Slavka Drašković i Aleksandar Čotrić

Javnom slušanju prisustvovaće predstavnici osam zemalja regiona Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Albanije i Mađarske, među kojima i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najavljujući ovaj događaj direktorka Kancelarije Slavka Drašković rekla je da se Srbi u regionu suočavaju sa nizom problema i da Srbija treba da aktuelizuje pitanje njihovih prava.

„Pozvali smo predstavnike Srba iz regiona da kažu kakva je situacija sa njihovim pravima u zemljama iz kojih dolaze i predoče šta očekuju od države Srbije. Kancelarija je organizovala i finansirala njihov boravak u Srbiji tokom slušanja“, rekla je direktorka.

Ona je dodala da je Kancelarija, u saradnji sa organizacijama Srba u regionu, sastavila dokument o situaciji u svakoj zemlji regiona, sa spiskom nerešenih pitanja i predlozima za njihovo rešavanje.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić rekao je da je cilj Javnog slušanja da dijaspora bude uključena na izradi dopuna Zakona o dijaspori i izmeni izbornog zakonodavstva koje bi eventualno omogućile da Srbi u regionu budu zastupljeni u Skupštini Srbije.

Prema popisu, u regionu živi oko 1,9 miliona Srba, odnosno oko 2,1 miliona ako se tome dodaju i oni koji nisu zvanično evidentirani.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …