Pravda za Krajišnike 2014. godine

Sudski proces koji krajiški Srbi iz Amerike vode protiv američkih oficira, koji su izveli progon našeg naroda iz Hrvatske, mogao bi da počne u proleće 2014. – kaže Savo Štrbac, svedok na ovom suđenju.

Autor: Marko Lopušina

Pre deset hiljada krajiških Srba koji žive u SAD i još 150.000 Srba koji su proterani iz Hrvatske posle operacije „Oluja“ sa nestrpljenjem očekuju novu odluku Federalnog suda u državi Ilinois povodom njihove tužbe protiv firme MPRI i američkih penzionisanih generala, tvoraca ove vojne akcije u Krajini. Tužbu je 2010. godine podneo Sabor krajiških Srba iz Čikaga, a u septembru te godine američko pravosuđe je potvrdilo da tužba Krajišnika “ima dubinu i ozbiljnost” i Federalni sud u Čikagu je oglašen nadležnim da sudi firmi MPRI i američkim generalima.

Tužba Krajišnika je podneta protiv američke firme MPRI i njenih generala, ne protiv Hrvatske. Radi se o naknadi nematerijalne štete izbeglih Srba radi prisilnog napuštanja svojih domova i pretrpljenih trauma. Odštetni zahtev je oko 10 milijardi dolara za preko 200.000 prognanih. Naša tužba je urađena po uzoru na spor, koji su u SAD dobili Japanci, američki državljani internirani u Ameriku nakon bombardovanja luke Perl Harbur 1941. godine – kaže specijalno za “Novosti” Bogdan Kljaić, predstavnik Sabora.

Krajem prošle godine održana je prva pripremna rasprava u čikaškom sudu, kada je odlučeno da naredna rasprava o dokazima dve strane bude u februaru. Međutim, druga rasprava je odložena, jer Federalni sud u Čikagu čeka neke odluke Vrhovnog suda SAD.

U međuvremenu, Sabor krajiških Srba, kako nam je rekao zastupnik Bogdan Kljaić, priprema drugu po redu tribinu Krajišnika u Americi koja će se održati 31. marta u prostorijama Crkveno-školske opštine „Sveti Sava“ u Milvokiju, država Viskonsin.

Tema tribine je dokle se stiglo sa tužbom protiv američke privatne firme MPRI, koja je aktivno učestvovala u operaciji „Oluja“. Očekujem dobar odziv Krajišnika, koji će na tribini u Milvokiju moći da postavljaju pitanja i dobiju odgovore kakav je danas status njihove tužbe pred američkim sudom. Na tribini u Milvokiju učestvovaće tim advokata sa Robertom Pavićem iz Čikaga na čelu, koji zastupa Krajišnike i koji je nedavno posetio Beograd i Vladu Srbije – objašnjava Kljaić, koji očekuje da će Federalni sud u Čikagu novu raspravu zakazati za april ove godine.

Kako nam je rečeno, Federalni sud u Čikagu čeka epilog suđenja pred Vrhovnim sudom SAD na kome se odlučuje o pozitivnoj presudi lokalnih sudova u Americi po tužbi žrtava i izbeglica iz Zalivskog rata, koje su dobile nadoknadu štete za proterivanje i traume zbog proterivanja iz Iraka tokom operacije „Pustinjska oluja“ 1990. godine.

Ako Vrhovni sud SAD potvrdi ovu presudu po tužbi arapskih izbeglica Federalni sud u državi Ilinois će poštovati princip pravosudne prakse i nastaviti sudski proces krajiških Srba protiv američkih generala iz operacije „Oluja“ u Hrvatskoj. Na novoj raspravi u aprilu obe strane, i Krajišnici i generali MPRI će da predstave svoje dokazne materijale o genocidu koji su američki generali izvršili nad Srbima, odnosno o njihovoj odbrani od te optužbe – objasnio nam je Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“ i stručni saradnik krajiških Srba iz Amerike.

Krajišnici u Americi tuže kompaniju MPRI i njene saradnike, penzionisane generale i oficire „za učestvovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine“, jer je ova agencija „instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji“ i „učestvovala u toj operaciji“. Sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika. Obuku je vršio bivši američki aktivni general Ričard B. Grifit.

Imamo dokaze da su firma MPRI i njeni generali učestvovali u „Pustinjskoj oluji“ 1990. godine u Iraku i da su plan napada i taktiku te operacije prilagodili i izveli kao akciju „Oluja“ u Krajini 1995. godine. Možemo da dokažemo da je operacija Oluja bila organizovani, sistematski i široko rasprostranjeni napad na civilno stanovništvo. Po uzoru na japanske izbeglice, koje su na sudu tražile i dobile po 25.000 dolara odštete i 200.000 Krajišnika traži toliko za svoj pretrpljeni strah, traume i duševni bol zbog proterivanja iz svojih domova i zbog izgubljenog zavičaja – kaže Savo Štrbac.

Kako je po američkim propisima moguće da dve ili više ličnosti zastupaju veliki broj ljudi, tako su tužbu Krajišnika podnele jedna Ličanka i jedna Dalmatinka, koje žive u SAD, u ime 200.000 svojih zemljaka. Sudija Ruben Kastiljo iz Federalnog suda u Čiikagu je 2010. godine proglasio državu Ilinois nadležnom za suđenje, s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima. U ovom trenutku ovo je jedina tužba i jedini sudski proces u kome Srbi tuže SAD, njene generale i agenciju za planiranje i izvođenje vojnih operacija, koje su za posledicu imale stradanje našeg naroda. Ovo je i prvi sudski proces u SAD u kome je jedna privatna vojska izvedena pred sud. Sada Sabor krajiških Srba poziva sve izbeglice iz Krajine, gde god da žive, da dostave svoje dokaze o genocidu nad njima, kako bi ih pokazali na Federalnom sudu u Čikagu.

Sabor krajiških Srba aktivno sarađuje sa državnim institucijama u Srbiji, a posebno sanašim Dokumentacionim centrom „Veritas“, koji su pripremili dokaze i dokumentaciju za rasprave pred američkim sudom. Dokaze smo predali trima advokatskim kancelarijama sa 80 zaposlenih, koje zastupaju krajišnike iz Amerike. U Beogradu je nedavno bio advokat Robert Pavić, koji je od Vlade Srbije tražio i dobio političku, pravosudnu, ali i finansijsku pomoć za rad američkih advokata Sabora krajiških Srba – otkrio nam je Savo Štrbac, koji će kao čovek iz kolone izbeglica na sudu u Čikagu, na glavnom procesu u proleće 2014. godine, da se pojavi u svojstvu stručnog svedoka.

Na novoj raspravi u aprilu američki generali iz firme MPRI će najverovatnije da donesu dokaze kojima bi pokazali da su samo bili savetnici Hrvatske vojske, da nisu kršili embargo i tajno snabdevali Hravtsku sofisticiranim naoružanjem, da nisu učestvovali u vojnim operacijama protiv Srba i da u operaciji „Oluja“ nisu počinili genocid nad Krajišnicima.

Svi krajiški Srbi koji su napustili svoje domove 4. i 5. avgusta 1995. godine žrtve su agresije i imaju pravo na odštetu ukoliko se spor okonča u korist krajiških Srba, bez obzira gdje im je trenutno prebivalište. To je bio zločin protiv čovečanstva – kaže advokat Robert Pavić iz Čikaga, koji je svojevremeno u Hagu zastupao Biljanu Plavšić i u SAD branio dr Radovana Karadžića.

Check Also

Onlajn radionica za investitore iz dijaspore

Besplatna onlajn radionica „Srbija stvara mogućnosti“ o poreskim podsticajima za investicije dijaspore u Srbiji održava …