Predavanje o dijaspori na Diplomatskoj akademiji

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu dr Slavka Drašković održala je predavanje polaznicima Dipomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova o dijaspori i Srbima u regionu i aktivnostima Kancelarije.

msp_predavanje_2014A

Ona je polaznicima objasnila osnovne pojmove i iznela statističke podatke koji se odnose na brojnost Srba u dijaspori i regionu, kao i prilive sredstava od doznaka i investicija.

„U dijaspori živi oko 3,8 miliona državljana Srbije, dok je u regionu oko 1,9 miliona, ali procene idu do 2, 1 milion Srba u okruženju. Kada uzmemo u obzir da u Srbiji živi 7,9 miliona stanovnika, dolazimo do računice da gotovo polovina naših ljudi živi izvan matice. To je veliki potencijal“, rekla je dr Drašković.

Preko doznaka, od dijaspore stiže 5, 5 miliona dolara godišnje, istakla je ona, pozivajući se na podatke Svetske banke. Direktorka se osvrnula na to da je srpska dijaspora među najdarežljivijim na svetu, te da znatno doprinosi održavanju likvidnosti države.

„Priliv novca koji preko doznaka stiže u Srbiju predstavlja 15 odsto bruto nacionalnog proizvoda. Nažalost, investiranje nije na zavidnom nivou, zbog čega je Kancelarija pokrenula projekat „Zaposlimo Srbiju“, koji povezuje mesta u Srbiji sa poslovnim ljudima u dijaspori koji su potekli iz tih mesta. I strane investicije će doći kada dijaspora počne masovno da ulaže“, zaključila je dr Drašković.

msp_predavanje_2014

Ona je dodala da je Kancelarija, kako bi motivisala potencijalne investitore iz dijaspore, organizovala poslovnu konferenciju „Srbija i dijaspora“ i najavila da sada radi na organizaciji takvog skupa koji će okupiti poslovne ljude iz regiona.

„Kod dijaspore je važno da se stvori ambijent koji bi privukao investicije. Za region ćemo imati malo drugačiji pristup, bavićemo se mogućnostima za konkurisanje za fondove Evropske unije“, istakla je direktorka Kancelarije.

Na slajderu je prikazana organizaciona struktura Kancelarije za dijasporu, kao i institucionalni okvir na osnovu kojeg radi. Predstavljen je novouvedeni servis za brze odgovore, koji funkcioniše u saradnji sa ministarstvima po pitanjima koja stižu iz rasejanja.

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …