Predsednik odlikovao Melisu Bin

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doneo je Ukaze o dodeli šest odlikovanja za zasluge stranim državljanima među kojima je i Melisa Bin iz SAD, koja je dobila Orden srpske zastave trećeg stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje dve zemlje.

foto: politico.com

Binova je bivša kongresmenka Demokratske partije, koja se isticala zalaganjem za odbranu srpskog naroda i crkve i javno je istupala protiv politike svoje stranke prema Srbiji i danas se aktivno zalaže za jačanje privrednih i poslovnih veza između Srbije, srpske dijaspore i američkih kompanija.

Odlikovanja su dodeljena i Vladimiru Jakunjinu iz Rusije, favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasemu iz Kuvajta, Vagifu Mustafajevu iz Azerbejdžana, Pjer Anri Binelu iz Francuske i Leonidu Ivašovu iz Rusije.

Bivši ambasador Kuvajta favzi Abdulaziz Ahmad Al-Džasem, odlikovan je ordenom srpske zastave drugog stepena za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kuvajta.

Azerbejdžanski režiser Vagif Mustafajev odlikovan je ordenom srpske zastave trećeg stepena za zasluge u unapređenju saradnje u oblasti kulturnog stvaralaštva i razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Azerbejdžana, za prikazivanje i afirmaciju srpske kinematografije u Azerbejdžanu.

Bivši francuski obaveštajni oficir Pjer Anri Binel odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.Kao član francuske delegacije NATO-a pri Generalštabu u Briselu, predao je srpskom vojnom licu poverljiva dokumenta o potencijalnim ciljevima za bombardovanje Srbije i zbog toga je osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Ruski general pukovnik u penziji Leonid Grigorjevič Ivašov, odlikovan je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Ivašov je specijalista u oblasti geopolitike, međunarodnih odnosa i vojne istorije, bivši načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije od 1996. do 2001. godine.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …